Ruimtevaart

Iedereen kan astronaut zijn: 'Vooral van de knopjes afblijven'

16 september 2021 02:09 Aangepast: 17 september 2021 18:47
De vier burgers tijdens hun training. Beeld © Inspiration4 / John Kraus

Het is als vliegen zonder piloot. Maar dan wel op ruim vijfhonderd kilometer hoogte. Vannacht gingen voor de eerste keer alleen burgers de ruimte in. Bij de missie Inspiration4 zitten in de raket van SpaceX geen professionele astronauten. "Een jarenlange opleiding is niet nodig, de computer doet bijna alles."

De burgers aan boord, een miljardair, een verpleegster, een docent en een donateur van een ziekenhuis, hebben slechts een korte training achter de rug. Dat terwijl professionele astronauten een jarenlange opleiding moeten volgen.

"Het gaat om een vlucht van drie dagen. De lancering van de Dragon 2 vanaf de aarde en de landing is helemaal voorgeprogrammeerd in de computer", legt ruimtevaartconsultant Erik Laan uit. "Vanaf de grond wordt de hele vlucht begeleid. Er zijn wel een paar momenten dat geen communicatie mogelijk is met de raket, bijvoorbeeld vijf minuten tijdens de re-entry."

In de video hieronder zie je de beelden van de lancering:

Storing

Dat is het moment dat de capsule waar de burgers inzitten, terug komt via de atmosfeer. Er is dan te veel storing om te kunnen communiceren.

"De computer aan boord blijft wel werken en vaak zijn er twee backups. Alleen in noodgevallen moeten de inzittenden tijdens de reis een paar knoppen bedienen, maar dat is niet heel moeilijk", aldus Laan die ook als docent bij de opleiding Aeronautical & Precision Engineering van hogeschool Inholland in Delft werkt. "Er gaan ook vrachtvluchten zonder bemanning naar ISS."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst alleen burgers mee op ruimtevlucht

Oude computers

De computers zijn betrouwbaar, weet Laan. "Ze gebruiken oude computers. Bij nieuwe computers zijn de microprocessors te klein en te gevoelig voor straling van de zon. Ook de vluchtsoftware zelf is betrouwbaar. Ze gebruiken geen Windows 10. Het gaat om allerlei Linux-programma's die uitgebreid zijn getest en uitermate simpel zijn."

De verschillende procedures zijn met de burgers uitgebreid doorgenomen. Het is allemaal echter, pun intended, geen rocket science.

"Als ze eenmaal in een baan om de aarde zijn, en een meteoriet de raket raakt waardoor de luchtdruk wegvalt, moeten ze heel snel hun ruimtepak aandoen. En als er bij de lancering iets gebeurd en ze moeten worden afgekoppeld met Emergency Escape System, dan moeten ze hun stoelen bijstellen via een touch screen. Maar besturen van het schip hoeft nooit. Ze moeten vooral van de knopjes afblijven juist."

De burgerastronauten bezoeken de Falcon en de Dragon, twee raketten. De burgerastronauten bezoeken de Falcon en de Dragon, twee raketten.

Dat geldt overigens ook voor professionele astronauten zoals André Kuipers, die in 2011 met het Sojoez TMA-03M-ruimteschip naar de ruimte vloog.

"Bij die jarenlange opleiding leren astronauten met name dingen voor noodsituaties die ze als het goed is niet gebruiken. Kuipers heeft 95 procent van het geleerde niet toegepast. Veel aandacht gaat bij de training naar het dokken bij ruimtestation ISS. Dan moeten de astronauten ingrijpen als het niet volautomatisch lukt. Maar de burgers gaan niet naar het ISS."

Netflix

De lancering van het schip vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida was live te volgen via het YouTube-kanaal van Netflix. Op Netflix is ook een documentaireserie (Countdown) te zien over de voorbereiding van de burgers op hun ruimtereis. Volgens Laan, die de serie volgt, was de voorbereiding gedegen.

"Een half jaar is genoeg, zeker voor de Dragon. Je moet met name zitten of zweven en hopen dat alles goed gaat. En eventueel moeten ze de airconditioning en luchtvochtigheid bijstellen. Het gaat dus met name om de toestand aan boord, maar niet om missiebedreigende dingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Joes Daemen, gulle papa en miljonair uit Oisterwijk

Laan vergelijkt het met een vlucht met een vliegtuig, waarbij de piloten ook weinig doen. "Opstijgen en landen is geautomatiseerd. Ook dan grijpt de piloot alleen in bij noodgevallen. Je zou zonder piloot kunnen vliegen, maar de meeste mensen willen dat niet. Persoonlijk zit ik liever in een door de computer bestuurd vliegtuig dan in een vliegtuig dat door een fysiek persoon wordt bestuurd. Misschien is de piloot wel even afgeleid."

De vlucht wordt door de 38-jarige miljardair Jared Isaacman betaald. Hij koos drie burgers om met hem mee te gaan. Maar wordt ruimtevaart ooit betaalbaar voor Jan Modaal?

Prijzen

Bij luchtvaart was dat wel zo. De tickets voor de eerste vluchten waren peperduur. Inmiddels kunnen er honderden mensen mee en vliegen we voor een paar tientjes.

"Door de komst van turbinemotoren konden we vliegtuigen groter maken en dus werd vliegen goedkoper. Ruimtevaart kan -door de manier van propulsie- niet zo opgeschaald worden dat je honderden mensen meeneemt. Het zal wel goedkoper worden, maar nooit goedkoop."

Bemanning

De ruimte is niet alleen voor professionele astronauten, maar ook voor gewone burgers. Dat is de boodschap die verkopers van ruimtetoerisme graag overbrengen. Daarom stuurde een van die bedrijven, SpaceX van miljardair Elon Musk, vannacht een speciale vlucht naar de ruimte. De bemanning bestaat uit gewone burgers.

De gezagvoerder is de 38-jarige miljardair Jared Isaacman, die de vlucht betaalt. Hij is de oprichter van betaaldienst Shift4. In zijn vrije tijd is hij straaljagerpiloot en bergbeklimmer. In 2009, toen hij 26 was, vloog Isaacman met een vliegtuig in recordtempo de wereld rond. Hij had slechts 62 uur nodig voor de reis.

Goede doel

Isaacman koos drie burgers die met hem mee mogen gaan. Daarbij koos hij ook een goed doel. SpaceX hoopt dat de vlucht zo'n 200 miljoen dollar (bijna 170 miljoen euro) opbrengt voor een kinderziekenhuis in de stad Memphis, onder meer door het veilen van spullen die meegaan aan boord.

De burgerastronauten in de raket vlak voor de lancering. De burgerastronauten in de raket vlak voor de lancering.

Een van de bemanningsleden is Hayley Arceneaux (29), die als arts-assistent in het ziekenhuis werkt. Als kind had zij kanker. Haar knie werd vervangen en ze kreeg een staaf van titanium in haar dijbeen. Ze wordt de eerste persoon met een prothese die naar de ruimte gaat.

Christopher Sembroski (42) mag mee omdat hij geld doneert aan het kinderziekenhuis. Het vierde en laatste bemanningslid is Sian Proctor (51), een docente geologie. Ze probeerde in 2009 astronaut te worden voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, maar viel af bij de laatste selectieronde.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van