Unmute Us

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de staat

15 september 2021 17:57 Aangepast: 17 september 2021 11:31
Protestmars van Unmute Us trok zaterdag duizenden mensen. Beeld © ANP

Een aantal organisaties en bedrijven uit de evenementenbranche spant een kort geding aan tegen de staat. Zij zijn het niet eens met het besluit van het kabinet om bij evenementen zonder vaste zitplaatsen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden.

Dat meldt de organisatie Unmute Us, die het kort geding aanspant met ID&T, Mojo en Apekooi Events. 

Niet levensvatbaar

Volgens de organisatie zijn veel evenementen niet levensvatbaar als gevolg van de maatregelen. "Als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen. Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend."

Ook maakt de organisatie bezwaar tegen een sluitingsverplichting om middernacht. "Waarom kan een evenement of clubavond voor middernacht wel veilig met een coronatoegangsbewijs en is het zodra het een minuut over twaalf is ineens gevaarlijk?"

Branche kapot

"Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken", zegt initiatiefnemer Jasper Goossen. Unmute Us en de bedrijven eisen voor de rechter dat alle evenementen en clubavonden weer worden toegestaan zonder beperkingen van tijd en capaciteit.

Het kort geding wordt ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers. ID&T spande eerder dit jaar namens de branche al een kort geding aan tegen de staat, maar trok dat later weer in.

Protestmarsen

Afgelopen weekend organiseerde Unmute Us voor de tweede keer protestmarsen in verschillende steden tegen de coronamaatregelen, die de evenementensector zwaar treffen. Ruim 150.000 mensen gingen toen de straat op.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van