Ga naar de inhoud
Maandlasten 300 euro hoger

Rabobank: huizenprijzen stijgen nog sneller dan verwacht

Zondag protesteerden duizenden mensen tegen de wooncrisis. Beeld © ANP

Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit en volgend jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. De prijs van een gemiddeld huis stijgt daardoor in twee jaar met 90.000 euro. Dat leidt tot 300 euro hogere bruto maandlasten.

De economen van Rabobank stelden hun eerdere prognose bij, omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen. Ook herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid de afgelopen maanden verbeterd.

Daarnaast denkt de bank dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrente, langer laag zullen blijven.

90.000 euro duurder

Rabobank verwacht dat huizen dit jaar 14,4 procent duurder worden. In 2022 voorzien ze ook een flinke stijging, met 11,5 procent. In juni hield Rabobank het nog op een gemiddelde groei van respectievelijk 11 en 4,6 procent.

De nieuwe verwachting betekent dat een gemiddeld gekocht huis in twee jaar tijd 28 procent duurder wordt. Dat komt neer op een bedrag van 90.000 euro. "Voor starters is dit een sombere boodschap", zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank.

Maandlasten hoger

Zelfs bij de huidige lage rente vertaalt die prijsstijging zich in zo’n 300 euro hogere maandlasten, als de koper de hypotheek in 30 jaar aflost. "Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben", aldus Groot.

Ruim
Lees ook:
Ruim 15.000 mensen bij het woonprotest, tientallen arrestaties

In een toelichting tegenover RTL Z rekent Groot voor dat het daarbij gaat om rentebetalingen over het hogere bedrag en de extra aflossingskosten. "Het lijkt misschien dat we ons best deden om een provocerend persbericht te maken, maar het is de harde werkelijkheid. Een koper die in 2022 een woning aanschaft, is heel veel slechter af dan iemand die een woning in 2020 kocht."

Regionale verschillen

Volgens de economen zijn de regionale verschillen in de prijsontwikkeling groot. Rabobank verwacht dat de waarde van een woning in Flevoland dit en volgend jaar het meest toeneemt.

Ze rekenen daar op een gemiddelde stijging van 20 procent dit jaar en 15 procent in 2022. In de regio Amsterdam neemt de stijging naar verwachting het minst snel toe, omdat de prijzen daar al eerder hard zijn gestegen.

Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen moeten worden bijgebouwd om het woningtekort aan te pakken. "De nieuwbouw blijft vooralsnog achter bij de aantallen die nodig zijn om het woningtekort in te lopen", aldus Groot.

"Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen."