Ga naar de inhoud
Een eigen huis

Verhuurderheffing afschaffen goed idee? Vijf vragen en antwoorden

Al in 2016 werd een petitie tegen de verhuurderheffing aangeboden door de Woonbond in Den Haag. Beeld © ANP

Het is een term die je dezer dagen vaak voorbij hoort komen: de verhuurderheffing. Maar waarom wordt er eigenlijk belasting op sociale huurwoningen geheven en waarom willen zo veel mensen er het liefst zo snel mogelijk vanaf? Vijf vragen én antwoorden.

1. Voor de draad ermee: wat is die verhuurderheffing nu precies?

Nee, dit is geen belasting voor alle mensen die een pand verhuren. Je krijgt pas te maken met de verhuurderheffing als je meer dan vijftig huurwoningen bezit.

Het gaat daarbij bovendien alleen om goedkopere huurhuizen: want alleen huurwoningen waarvan de huurprijs lager is dan de huurtoeslaggrens (vanaf dit jaar 752,33 euro) tellen mee voor de Belastingdienst.

De heffing moet daarmee in de praktijk worden vooral betaald door woningcorporaties, maar ook door vermogende particuliere verhuurders die behoorlijk wat sociale huurwoningen hebben.

Plan
Lees terug:
Plan verhuurderheffing Stef Blok voor 2013 goedgekeurd

2. Een belasting heffen op sociale huurwoningen, waarom doen we dat?

De verhuurderheffing stamt uit 2013 toen er een economische crisis was in Nederland. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok (VVD) voerde de belastingmaatregel - die onderdeel was van het regeerakkoord 'Bruggen slaan' van het kabinet Rutte-II - in om de schatkist te spekken.

Gek genoeg werd de heffing oorspronkelijk gepresenteerd als tijdelijke crisismaatregel. De staat had het extra geld hard nodig na de nationalisatie van ABN Amro en Fortis waarvan de directe kosten later werden geschat op ruim 30 miljard euro.

Maar nu acht jaar verder blijkt de heffing hardnekkiger dan verwacht. We mogen dus wel concluderen dat het structureel beleid is geworden.

Aankomende zondag wordt er in Amsterdam voor het eerst in lange tijd gedemonstreerd tegen de woningcrisis. Iedereen kent inmiddels wel iemand die te maken heeft met het grote tekort aan betaalbare woningen. RTL Z zocht een aantal van hen op.

3. Wat zijn de veelgehoorde argumenten tegen de heffing?

De verhuurderheffing wordt al vanaf dag één na de invoering van alle kanten aangevallen. We zetten de meest gehoorde tegenargumenten even vlug voor je op een rij:

  • De heffing gaat ten koste van sociale woningbouw.
  • De heffing zorgt voor hogere huurprijzen.
  • De heffing vertraagt verduurzaming en renovaties van woningen.
  • De heffing kost bouwbedrijven en toeleveranciers extra opdrachten.
  • De heffing dwingt woningcorporaties om broodnodige sociale huurwoningen te verkopen.
  • De heffing hoeft niet betaald te worden door huisjesmelkers en speculanten.

"Wij staan te trappelen om nieuwe huurwoningen te bouwen", zegt Hester van Buren, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, tegen RTL Z. "De voorwaarde is wel dat er iets moet gebeuren met die verhuurderheffing. Dat staat ook vastgelegd in het woonakkoord. Wij moeten nu geld lenen om te kunnen investeren."

Volgens Van Buren verkoopt Rochdale zo'n honderd woningen per jaar vanwege de kosten van verhuurderheffing, die voor de circa 40.000 woningen van de woningcorporatie zijn opgelopen tot 48 miljoen euro per jaar. "Het kabinet dwingt ons met deze heffing om sociale huurwoningen te verkopen, en van de opbrengst ervan te investeren. Dat willen wij niet: we willen zo weinig mogelijk verkopen."

"Het kabinet dwingt ons met deze heffing om sociale huurwoningen te verkopen."

4. En wat zeggen voorstanders eigenlijk van de heffing?

Door al het schoppen tegen de belastingmaatregel vergeten we bijna dat er ook voorstanders zijn. Al is het belangrijkste argument voor de verhuurderheffing simpel: de opbrengst van zo'n 2 miljard euro per jaar belandt in de staatskas. Waarmee we dus publieke goederen kunnen financieren en andere belastingen - die doorgaans meer mensen treffen - juist lager houden.

Politiek gezien is VVD de partij die de omstreden heffing blijft verdedigen. "Er wordt flink gelobbyd om die verhuurderheffing af te schaffen", zegt Daniël Koerhuis, Tweede Kamerlid bij de VVD en daar woordvoerder wonen en bouwen. "De aanname daarbij is dat corporaties dan meer geld zouden hebben om huizen te bouwen, maar er líggen daar al miljarden op de plank voor nieuwbouw die nu niet gebruikt worden. Dat er te weinig gebouwd wordt, ligt niet aan geldgebrek, maar komt door gebrek aan bouwlocaties."

Te
Lees ook:
Te weinig huizen, te hoge huren, te veel macht huisjesmelkers: hier draait het woonprotest om

5. Blijft de verhuurderheffing nog lang bestaan?

Dat hangt af van het nieuwe kabinet dat nog altijd in de maak is. Gezien de groeiende weerstand die leeft en de afbrokkelende politieke steun is de kans groot dat er de komende jaren op z'n minst geknaagd zal worden aan de verhuurderheffing.

Daarentegen: de VVD werd bij de verkiezingen van maart opnieuw de grootste partij van Nederland. In het verkiezingsprogramma staat dat de partij de verhuurderheffing in stand wil houden. Wel wil de VVD de heffing verlagen voor woningcorporaties die hun woningvoorraad verduurzamen, afhankelijk 'van de omvang van de investeringen in verduurzaming'.

Wordt vervolgd dus.

100.000 nieuwe huizen per jaar bouwen: iedereen wil het, maar zal het lukken?

03:15
Dit is een artikel van