Truien, sjaals, isolatiewanden, groene daken en ga zo maar door. Van de 1,5 miljoen kilo wol die Nederlandse schapen jaarlijks produceren zou je dat allemaal kunnen maken. Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief.
Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
"Ik verdien er geen geld mee", zegt schapenboer Martin Oosthoek. "En ik blijf er nu ook mee zitten."
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
Daar heeft het Hollands Wol Collectief nu een oplossing voor gevonden. Zij willen van Hollandse wol weer een hoogwaardig product maken. En een lucratieve business.
Overspoeld door aanmeldingen worden ze: Mirthe Snoek en Janne de Hoop. Ze hebben allebei nog 'gewoon' een baan, maar zijn daarnaast druk bezig om van wol weer een lucratief product te maken. En om er zelf een boterham mee te kunnen verdienen.
"Schapenhouders zeggen tegen ons, neem maar mee. Ze zijn al blij dat ze van de wol af zijn", zegt De Hoop. Maar dat is juist niet de bedoeling. Het product moet weer met een eerlijke prijs gewaardeerd worden. "Het is zo zonde dat er zoveel wol wordt weggegooid."
'Een andere mindset van consumeren'
"De Knitwit Stable bijvoorbeeld, die kruist nu schapenrassen met elkaar om te zorgen voor een hoogwaardige kwaliteit wol. En de truien die zij produceren zijn een paar honderd euro. Dat vinden mensen niet goedkoop. Maar het gaat een heel leven mee, dat zijn we niet meer gewend. Het vraagt om een andere mindset van consumeren", betoogt De Hoop.
Schapenboer Martin Oosthoek ziet wol helemaal niet meer als een hoogwaardig product, maar als restafval van de schapen. Of hij er ooit geld mee verdiend heeft? "Dat niet, maar tien jaar geleden konden we het scheren nog wel betalen."

Wol als bouwmateriaal
Zijn wol is niet geschikt voor truien, legt hij uit. "Mijn schapen worden ingezet als grasmaaiers. Maar als ze langs de dijken lopen, blijven er allerlei takjes in de wol hangen. Het kost geld om dat schoon te maken."
Bovendien produceren zijn schapen niet de mooiste wol. "Daar moet je voeding voor de schapen op aanpassen." Inmiddels is hij blij als hij van de wol afkomt. "Zo ga je je product verpesten, omdat het toch niets oplevert."
Voorzetwand
Maar dat ziet Walter de Groot van CircuWall anders. De circulaire ondernemer wil wol gebruiken als isolatiemateriaal. "Je kan er een kant en klare voorzetwand mee maken."
Het is flink duurder dan gips, dat nu veel gebruikt wordt in de bouw. "Maar gips is restafval van kolen. En daar willen we vanaf. Bovendien maak ik de wanden kant en klaar, dat scheelt weer arbeidskosten." De ondernemer is er helemaal over uit: wol is uitermate geschikt. "Het heeft een luchtzuiverende werking, is vochtregulerend en isoleert niet alleen warme, maar ook geluid. Perfect als isolatiemateriaal dus!"