Ga naar de inhoud
Vaccinatieplicht

Ewout is niet gevaccineerd, LeasePlan wil 'm daarom niet op kantoor: 'Ik schrik ervan'

Beeld © iStock

Veel bedrijven worstelen ermee: hoe moeten ze omgaan met ongevaccineerd personeel? Autobedrijf LeasePlan is het eerste grote bedrijf in Nederland dat een duidelijk standpunt inneemt. Voor alle duizend medewerkers geldt: geen coronavaccinatie, dan werk je thuis. Medewerker Ewout, niet gevaccineerd, is met stomheid geslagen. "Ik had niet verwacht dat ze zo dwingend zouden zijn."

Ewout (niet zijn echte naam) kreeg twee weken geleden een mail over de 'back to the office day'. Vanaf aankomende vrijdag wordt iedereen weer verwacht om op kantoor te werken. Althans, de medewerkers die volledig gevaccineerd zijn, want anderen zijn niet welkom.

De mail verbaasde Ewout. "Het was ook niet een vriendelijk verzoek waarin gevraagd werd of je dan rekening wilde houden met je collega's of zo."

Hoe
Lees ook:
Hoe kansrijk is de vaccinatiedrang van Leaseplan?

In de mail, die in handen is van de redactie, staat het inderdaad duidelijk onderstreept. Het is een toon die Ewout verraste omdat LeasePlan volgens hem aan het begin van de coronacrisis juist heel mild was. "We kregen toen veel mailtjes waarin we bejubeld werden. Het hybride werken ging geweldig en teksten die zeiden dat wij LeasePlan op de been hielden."

Vlak voor de zomer veranderde die toon. "De CEO gaf toen aan dat iedereen gewoon weer op kantoor werd verwacht na Covid. Het nieuwe normaal is terug naar het oude normaal. Ook dat kwam toen vrij plots. LeasePlan heeft vorig jaar nog een verdieping in het kantoor aan de Zuidas weggedaan omdat het hybride werken zo zou bevallen."

Die mail veroorzaakte volgens Ewout veel onrust in het bedrijf. "Mensen hadden het niet verwacht en schrokken ook wel van de toon. Maar omdat managers het voor een deel toch nog wel zelf mochten bepalen, leek het voor mijn team mee te vallen."

Alleen volledig gevaccineerden

De tweede mail, op 19 augustus, zorgde opnieuw voor onrust. "Daarin zat de uitnodiging voor de 'welcome back to the office day'", vertelt Ewout. "De bedoeling is: de helft van het kantoor komt in de ochtend en de andere helft in de middag. In de avond is er dan een soort feest in dierentuin Artis. Maar dat is dus allemaal alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerden."

Ewout zelf is daardoor niet welkom. "Ik schrik er best van dat het bedrijf zo’n dwingende toon heeft. Ik ben toch bang dat je een soort tweedeling krijgt."

Bovendien vindt hij dat zijn rechten als werknemer niet gewaarborgd worden. "Ik ken mijn rechten echt wel, zij mogen er niet naar vragen en ik hoef er geen antwoord op te geven."

'Het mag gewoon niet'

Dat besef tempert de zorgen van Ewout een beetje. "Ik denk niet dat een werkgever mij uiteindelijk echt tot iets mag dwingen. Minister De Jonge heeft ook al aangegeven de wetgeving wat dat betreft niet te willen aanpassen. Ze zitten wat mij betreft niet in een grijs gebied. Het mag gewoon niet."

Ewout is dan ook zeker niet van plan zijn werkgever te vertellen dat hij niet gevaccineerd is. Met collega’s praat hij sowieso al weinig over Covid. "Juist omdat ik niet gevaccineerd ben, vermijd ik het onderwerp gewoon. Ik ben geen complotdenker of zo, maar je wordt al snel in die hoek geplaatst als je aangeeft niet gevaccineerd te zijn."

Wel of geen dwang?

LeasePlan geeft zelf aan werknemers niet te dwingen noch te zullen vragen of ze gevaccineerd zijn. CEO Tex Gunning laat vandaag voor de camera’s van RTL Nieuws weten wel te willen achterhalen waarom mensen niet gevaccineerd zijn.

Daarnaast maakte LeasePlan eerder vandaag melding van een uitzonderingsprocedure voor medewerkers die wel naar kantoor willen, maar vanwege medische, religieuze of andere redenen niet gevaccineerd willen worden. "Die procedure heb ik nog niet langs zien komen", laat Ewout weten. "Maar ook daar hoef ik niet op te antwoorden. Zij mogen het als werkgever gewoon niet weten."

Echt harde dwang of niet, voor Ewout zou het wel kunnen betekenen dat hij ander werk gaat zoeken. "Ik ben goed in mijn werk en heb nooit echt moeite gehad om een baan te vinden. Als dit echt zo’n groot punt blijft, dan zoek ik mogelijk wel wat anders."

Mag het nou wel of niet?

Het is in het geval van LeasePlan maar de vraag of het vaccinatieverzoek stand houdt, stellen de arbeidsrechtadvocaten tegenover RTL Nieuws. Advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers: "Je mag geen vaccinatieplicht opleggen én niet eens vragen of iemand gevaccineerd is." 

Advocaat arbeidsrecht Gerard Gijsberts valt op dat werknemers geen alternatief wordt aangeboden. "Zelftesten, in aparte ruimtes werken? Waarom moet het via vaccinatie? Dat gaat ongetwijfeld aangevoerd worden door werknemers, als het tot een rechtszaak komt." 

Bij vakbond FNV zijn ze voor vaccinatie. "Maar niet dat het verplicht door werkgevers wordt opgelegd", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV. "Dat kan ook helemaal niet volgens de wet. Wij staan onze leden bij en bekijken hoe zij het beste geholpen kunnen worden."