Ga naar de inhoud
Minder overnachtingen

Toerisme is groei van meer dan tien jaar kwijt: 'Kolossale klap'

Toerisme in Giethoorn. Beeld © ANP Foto

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijt. Binnenlandse en buitenlandse toeristen spendeerden in 2020 samen slechts 52 miljard euro.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Burea voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. 

"Die 52 miljard euro is vergelijkbaar met de bestedingen van toeristen in 2010, het eerste jaar dat we dit hebben gemeten", zegt hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen van het CBS. "We wisten al dat de klap hard was, maar dit is echt kolossaal."

'Coronacrisis
Lees ook:
'Coronacrisis heeft blijvend effect op toerisme Amsterdam'

De toerismesector draagt veel minder bij aan de Nederlandse economie dan voorheen. Het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie is gedaald naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl dit in 2019 nog 4,4 procent was.

Zowel de bestedingen van buitenlandse toeristen (-58 procent) als die van Nederlanders (-35 procent) daalden doordat er minder vaak een overnachting werd geboekt. "Nederlanders gingen vaak een dagje weg in eigen land, maar vaak zonder overnachting. Ze spendeerden ook minder dan buitenlandse toeristen", aldus Van Mulligen.

Minder geboekt

In 2020 boekten ook veel minder buitenlandse toeristen een accommodatie of vliegticket bij Nederlandse bedrijven. Een deel van deze toeristen reist niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen.

Toeristische
Lees ook:
Toeristische overnachtingen aan banden gelegd: 'Ook overlast door dagjesmensen'

Het gaat bijvoorbeeld om Booking.com of om gespecialiseerde reisbureaus, waarbij je een reis naar het buitenland kunt boeken. Die luidden vorige week de noodklok al. Er zijn wel steunmaatregelen maar niet ieder reisbureau komt daarvoor in aanmerking, bijvoorbeeld omdat er geen extern kantoor is.

Klap voor luchtvaart

In 2020 bedroeg de toegevoegde waarde van de toeristische sector 17,0 miljard euro. Dit is een daling van 47 procent ten opzichte van 2019.

Relatief gezien incasseerden de luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddelingsbranche de grootste klap met een daling van 68 procent. Het aandeel van deze bedrijven in de toeristische toegevoegde waarde daalde van 24 procent in 2019 naar 14 procent in 2020.

Bekijk ook: Amsterdams toeristendilemma, blowers of banenverlies?

02:18
Het dilemma van Amsterdam: na de pandemie wil de stad het liefst een ander soort toeristen. Minder massaal, minder goedkoop, minder blowers en zuipers en het liefst meer kapitaalkrachtig. Maar dat kan banen kosten.