Ga naar de inhoud
Besluit van minister

Arbeidsongeschikte hoeft voorschot toch niet terug te betalen

Voorbijgangers bij een UWV-kantoor in Rotterdam, maart 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Mensen die een voorschot hebben ontvangen op hun arbeidsongeschiktheidsuitkering terwijl ze daar eigenlijk geen of minder recht op hadden, hoeven die toch niet terug te betalen. Doordat uitkeringsinstantie UWV traag was met medische keuringen moesten sommigen meer dan 10.000 euro terugbetalen.

Twee jaar nadat een werknemer arbeidsongeschikt raakt, kan er aanspraak worden gemaakt op een uitkering op basis van de Wet werk en inkomen (WIA). Om te bepalen of je die uitkering krijgt en hoe hoog die is, word je door een arts gekeurd. Die keuring moet in principe binnen acht weken plaatsvinden.

Grote problemen UWV 

Het UWV kampt al tijden met een groot tekort aan keuringsartsen. Hierdoor moeten mensen die arbeidsongeschikt raakten veel langer wachten op een keuring dan de bedoeling is. In sommige gevallen was dat zelfs meer dan een jaar.

Omdat de wachttijd opliep en mensen tot die tijd anders geen inkomen hadden, werd er gewerkt met voorschotten. Eerder deze maand bleek dat sommige mensen duizenden euro's moesten terugbetalen.

Deze mensen zijn minder arbeidsongeschikt dan bij het toekennen van de voorschotten werd gedacht. Ze ontvingen dus te veel geld. Doordat de wachttijd soms opliep tot bijna een jaar, liepen de voorschotten in sommige gevallen op tot meer dan 15.000 euro.

Duizenden
Lees meer:
Duizenden euro's schuld door personeelstekort UWV: 'Dit kan niet'

Meldpunt

De Landelijke Cliëntenraad begon in samenwerking met de cliëntenraad van het UWV daarop een meldpunt en daar kwamen in korte tijd talloze meldingen binnen. "De rode draad van de verhalen is dat mensen niet weten waar zij aan toe zijn", laat de cliëntenraad nu in een reactie weten. "Mensen hebben meer dan een jaar op een keuring of enig geluid van UWV gewacht."

Koolmees

Het UWV zei eerder te werken aan een oplossing. Die oplossing lijkt er nu te zijn. In een kamerbrief laat demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees weten dat het UWV heeft besloten dat voorschotten die worden uitgekeerd tussen 1 januari 2020 en 31 december 2022 niet terugebetaald hoeven te worden.

Dit betekent dus ook dat wanneer je op dit moment een WIA voorschot gaat ontvangen, je dit voorschot niet hoeft terug te betalen. Ook mensen die al deels of geheel hebben terugbetaald in die periode krijgen hun geld terug.

Financiële problemen door arbeidsongeschiktheid: 'Voelt als een schop'

01:50