Zorgelijk

Minder snelgroeiende bedrijven door corona, daling van 17 procent

26 augustus 2021 11:56 Aangepast: 26 augustus 2021 11:58
Aantal snelgroeiers dit jaar mogelijk gedrukt door krapte op de arbeidsmarkt. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland. Dat aantal is vorig jaar met 17 procent gedaald, tot net geen 10.000. Zorgelijk, want snelgroeiende bedrijven zijn belangrijk voor de economie, stelt het CBS.

De grote daling blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  Snelgroeiende bedrijven zijn ondernemingen waarvan het personeelsbestand minimaal drie jaar achtereen met minstens 10 procent toeneemt.

Coronacrisis

Onderzoeker en woordvoerder Marjolijn Jaarsma van het CBS wijt de daling van het aantal snelgroeiende bedrijven in een toelichting voor RTL Z vooral aan de coronacrisis.

"Vorig jaar hield corona de economie in zijn greep. In veel branches zoals de horeca, de handel en dienstverlening wisten ondernemers niet waar ze aan toe waren. Soms werden ze zelfs door overheidssteun overeind gehouden. Dat is natuurlijk niet het moment dat je veel nieuwe mensen gaat aannemen. Het is dus begrijpelijk dat het aantal snelle groeiers afnam."

Eerder groeisprong

Ook wijst de CBS-onderzoeker erop dat er in de periode 2014 tot en met 2018 juist sprake was van een snelle groei van het aantal snelgroeiende bedrijven. In die vier jaar verdubbelde het aantal bijna, van zo’n 6.800 tot bijna 12.700.

"Na een periode van snelle groei is het dus wel logisch dat er een pas op de plaats is gemaakt", aldus de onderzoeker.

Groeiers belangrijk

Volgens Jaarsma is de afname wel zorgelijk. "Die snelgroeiende bedrijven zijn van groot belang voor de economie, want ze zorgen voor bovengemiddeld veel banengroei. En ze kunnen daarin ook andere bedrijven meenemen, zoals toeleveranciers of afnemers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Profiteer van economische groei': PvdA en GroenLinks willen meer koopkracht

Niet verrassend is, dat de meest getroffen sectoren de horeca en de uitzendbranche zijn. "Er was sprake van 44 procent minder snelgroeiende restaurants, en een derde minder snelgroeiende snackbars, cafetaria’s en andere eetgelegenheden", berekent Jaarsma. "Ook de uitzendbranche had uitgesproken veel last van corona, door een recordverlies aan uitzendbanen."

Automatiseringsadvies

Een sector die het wel goed deed, was die van het automatiseringsadvies. "Dat bedrijven die it-advies geven het goed doen, is natuurlijk niet nieuw. Maar tijdens de coronacrisis was het wel handig als je als winkel ook een webshop had, of als bedrijf je zaken digitaal kon afhandelen. Bedrijven die daarin ondersteunen, hebben het goed gedaan."

Jaarsma acht het goed mogelijk dat het aantal snelle groeiers ook het lopende jaar niet zal stijgen. "Door de pas op de plaats na de enorme toename tussen 2014 en 2018 en door de huidige krapte op de arbeidsmarkt, kan het voor bedrijven lastig zal zijn om dit jaar snelle groei in het personeelsbestand te realiseren."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van