Regio Amsterdam blijft achter

Regio's komen economisch op stoom: driekwart terug op niveau voor coronacrisis

25 augustus 2021 00:09 Aangepast: 25 augustus 2021 09:42
De horeca en winkels zijn weer open voor consumenten. Beeld © ANP

De economische omvang van de meeste Nederlandse regio’s ligt inmiddels weer op of boven het niveau van voor de coronacrisis. Alleen de regio Amsterdam is bij lange na niet hersteld.

Dat blijkt uit de laatste economische groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van het afgelopen kwartaal.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 - dus nog voor de uitbraak van het coronavirus in Nederland - is nu in de helft van de 52 regio’s de economie alweer groter. De grootste groei is te zien in de regio's Zuidoost-Noord-Brabant, Utrecht-West, Oost-Zuid-Holland en Delfzijl; daar is de economie overal 3 procent of meer gegroeid dankzij met name toegenomen industrie en handel.

Recessie achter de rug

In veertien Nederlandse regio's was de economische omvang vergelijkbaar met twee jaar eerder, en in twaalf regio’s kleiner. Daarmee is het niveau van de totale Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar dan ook nog wat lager dan hetzelfde kwartaal twee jaar geleden (0,4 procent), blijkt uit de CBS-cijfers. 

Het statistiekbureau maakt vorige week bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is gegroeid met 3,1 procent, ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee is de recessie die afgelopen najaar begon, weer voorbij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uit de lockdown, uit de recessie: Nederlandse economie groeit weer

Regio Amsterdam blijft achter

Toch is de economie nog zeker niet in alle regio's hersteld. Met name Amsterdam (8 procent kleiner) en Haarlemmermeer (18 procent kleiner) zitten bij lange na niet op het niveau van halverwege 2019. 

Dit komt door gekrompen bedrijfstakken die juist belangrijk zijn in deze twee 'Schiphol-regio's'. Denk aan de luchtvaart, horeca, reisbemiddeling en de cultuursector. Allemaal sectoren die flink door de coronacrisis zijn getroffen. Het is daarmee niet gek dat op provinciaal niveau Noord-Holland vooralsnog 'het anker' is van het nationaal economisch herstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van