Van boten tot auto's, tot airfyers en elektrische tandenborstels, steeds meer elektrische apparaten bevatten chips. De vraag naar chips is inmiddels zo groot dat de levering van producten in gevaar komt en consumenten soms maanden langer moeten wachten op hun nieuwe auto of tv. "We zitten met smart op nieuwe soundbars te wachten."
Bij Smits in Arnhem zijn de schappen her en der leeg. "Hier had een hele mooie soundbar moeten hangen", zegt winkelier Frits van Liempt over de luidsprekerbalk. "Maar die is er dus al heel lang niet."
Sommige klanten van hem wachten al sinds eind vorig jaar op een product. "Die hebben vorig jaar met de feestdagen iets besteld en hebben nog steeds niets."
Even geduld a.u.b.
De elektronicazaak is niet de enige die klanten vraagt geduld te hebben. Bij autofabriek VDL is het chiptekort zelfs zo nijpend, dat werknemers langer vakantie hebben gekregen en de productie stilligt. Elektrische bussenmaker Ebusco zit desgevraagd ook erg omhoog.
Bij sloepenbouwer Jan van Gent is er inmiddels een wachtlijst. De motoren van deze sloepen zitten vol elektronica. "Normaal bouwen we hier in drie maanden een sloep, maar door de trage levering van motoren door het chiptekort gaat dat richting het dubbele", zegt Derk Heemskerk.
Dat er een wereldwijd tekort aan chips is, komt door de coronacisis. "De auto-industrie dacht de vraag enorm zou terugvallen door de lockdowns, en dus zouden ze minder chips nodig hebben", legt Kofi Makinwa uit. Hij ontwerpt chips en is verbonden aan de TU Delft.

Het wegvallen van die vraag werd echter meteen weer opgevuld door een toenemende vraag vanuit de elektronicasector. "Consumenten zijn veel meer apparaten gaan kopen." En ook de auto-industrie herstelde sneller dan ze zelf hadden voorzien.
'Tekorten houden nog zeker een jaar aan'
Goed nieuws voor de chipproducenten, want zo bleven de verliezen beperkt. Al steeg de vraag zo hard, dat ze hier niet aan konden voldoen. Chipmachines, de apparaten die chips maken, zijn niet zomaar gemaakt en de fabrieken zijn niet zo maar even opgezet. Dat duurt zeker twee jaar.
Die extra fabrieken worden wel gebouwd. Makinwa verwacht dan ook dat het tekort wel opgelost gaat worden. "Dat zal denk ik nog een half jaar tot jaar gaan duren."
Van Liempt van elektronicawinkel Smits vreest ook dat de tekorten alleen maar erger worden. "De vraag wordt alleen maar groter richting de feestdagen." En als echte verkoper voegt hij daaraan toe: "Klanten kunnen maar beter op tijd hun aankopen voor de feestdagen doen."