Kritische componenten

Chiptekort legt autofabriek VDL in Born plat: 'Personeel krijgt week langer vakantie'

20 augustus 2021 16:30
Medewerkers bij een assemblagelijn van Mini's bij autofabrikant VDL Nedcar in Born. Beeld © ANP

De productie bij VDL Nedcar in het Limburgse Born wordt komende week niet hervat. De autofabrikant kampt met een aanhoudend tekort aan onderdelen zoals computerchips. Autobouwers in het buitenland, zoals Volkswagen en Toyota, zitten met hetzelfde probleem.

De fabriek in Limburg zou eigenlijk komende maandag na drie weken weer opstarten voor de assemblage van BMW's en MINI's. Maar dat gaat door het onderdelentekort niet lukken, bevestigt de Nederlandse autofabrikant vrijdag na berichtgeving van de Limburger.

Week extra vrij

Het gaat volgens VDL Nedcar om een 'na-effect' van de coronacrisis. "Hierdoor is een tekort aan kritische componenten ontstaan, waaronder halfgeleiderchips en andere elektronische onderdelen", zegt een woordvoerder van VDL tegen RTL Z. "Dit speelt al maanden en zorgde ervoor dat we ook dit voorjaar de productie tweemaal moesten stilleggen."

Het personeel, ruim 4000 mensen, heeft inmiddels te horen gekregen dat ze langer thuis mogen blijven. "Iedereen krijgt een week extra vrij. Het leek ons wel zo handig om deze noodgedwongen productiestop aan de jaarlijkse zomerstop te plakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote fabrikant: chiptekorten houden aan tot 2023

Chronisch chiptekort

Ook over de grens kampen zo'n beetje alle collega-autobouwers met de gevolgen van het chronische chiptekort, dat meerdere oorzaken heeft. Zo bevatten nieuwe auto's steeds meer chips nu ze volgestopt zitten met sensoren en camera's. Maar ook andere fabrikanten, denk aan de makers van pc's, smartphones en spelcomputers, kopen steeds meer chips op.

Het laatste zetje voor het tekort in de auto-industrie ontstond toen de fabrikanten zelf minder chips bestelden door aanvankelijk tegenvallende autoverkopen en later het moeten stilleggen van hun autofabrieken door de coronamaatregelen.

Toen de autoverkoop vervolgens weer aantrok, waren de chips reeds opgekocht door andere sectoren. De verwachting is dat de vraag naar chips alleen maar verder zal groeien, door de opkomst van nieuwe technologieën zoals 5G-internet en kunstmatige intelligentie.

Zie ook: Waarom het tekort aan chips ook voor jou een probleem is

Door de lockdowns bestelden we massaal elektronica. Maar daar hadden bedrijven en chipmakers niet op gerekend

Duitsland en Japan

Vandaag werd duidelijk dat het personeel in de Volkswagen-fabriek in het Duitse Wolfsburg, waar zo'n zestigduizend mensen werken, door het tekort aan chips komende week met minder shifts gaat werken. Ook dochterbedrijf Audi verlengt de zomerstop met een week in twee van zijn fabrieken in Duitsland aangezien de levering van halfgeleiders 'volatiel en gespannen' blijft, meldt het bedrijf aan Bloomberg.

Hetzelfde geldt voor Toyota in Japan. In dat land zal de productie in veertien fabrieken deels stilgelegd worden vanwege de leveringsproblemen van chips en andere belangrijke componenten. Het bedrijf verwacht in september wereldwijd liefst 40 procent minder te produceren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Bedrijven zuchten onder tekorten: 'Zelfs in Mexicaans schuurtje gezocht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van