Ga naar de inhoud
Woningmarkt

RTL Z Huizenindex: 'Nog lang sprake van forse woningcrisis'

Een verkocht huis in Rotterdam. Beeld © ANP

De huizenprijzen blijven maar stijgen, overbieden is de standaard geworden en het woningaanbod blijft beperkt. Een situatie die nog wel even blijft, blijkt uit de RTL Z Huizenindex.

De onvrede over de woningmarkt groeit. Actievoerders, politieke partijen en vakbonden vinden dat de markt totaal verstoord is. Ze protesteren tegen de gekte op de huizenmarkt.

Volgens hen is er een 'kolossale' woningcrisis. Er moet voldoende en betaalbare huisvesting komen, vinden ze.

Huizenprijzen
Lees ook
Huizenprijzen weer harder gestegen, aantal aankopen stabiliseert

Buiten de boot

Er is zeker sprake van een crisis, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer. Hij geeft ze gelijk. Boelhouwer spreekt over een 'forse woningcrisis'. "Het gaat zeker niet goed nu. Dat zie je aan het feit dat er veel groepen buiten de boot vallen."

Kopers hebben simpelweg nauwelijks keuze, zegt de hoogleraar. Per koper is het aanbod slechts 1,4 huizen. "Dat is echt extreem hoor. Tijdens de financiële crisis was het aanbod ruim 30 huizen per woningzoeker."

De krapte heeft met een aantal zaken te maken, legt Boelhouwer uit. "Er worden gewoon minder nieuwe woningen aangeboden, woningen worden sneller verkocht en er komt sowieso minder nieuwbouw op de markt. Daardoor is er veel minder doorstroom mogelijk."

Kijk de uitzending van RTL Z Huizenindex met Peter Boelhouwer terug

09:03
Oververhitte
Lees ook
Oververhitte woningmarkt zorgt voor afhakers: 'Over tien jaar weer' 

Op volle kracht

Tegelijkertijd dendert diezelfde woningmarkt op volle kracht door. Nog nooit stonden er zo weinig huizen te koop als in het tweede kwartaal van 2021. Niet alleen in de Randstad, maar door heel Nederland. 

Is meer bouwen dan dé oplossing? Nee, zegt Boelhouwer. Dat gaat voorlopig niet gebeuren. "Er worden te weinig bouwvergunningen afgegeven. En zonder die vergunningen is het nu eenmaal lastig bouwen."

Volgens het CBS duurt het ongeveer twee jaar vanaf het verlenen van de vergunning tot een woning er staat. Boelhouwer zegt dat het dus nog wel even duurt voordat het tekort wordt weggewerkt.

Gekte
Lees ook
Gekte op woningmarkt, maar ook huizen al jaren te koop: 'Daar liggen kansen'