Profijt van oorlog

Belegging in wapens 10 keer meer waard sinds begin Afghanistanoorlog

18 augustus 2021 11:20 Aangepast: 18 augustus 2021 12:09
Voormalig minister van Defensie (VS) Donald Rumsfeld, met een B2-bommenwerper achter zich. Beeld © AFP

Na twintig jaar oorlog in Afghanistan lijkt het land weer terug bij af. Maar dat geldt zeker niet voor wapenfabrikanten en hun investeerders. Wie in september 2001 10.000 dollar stak in aandelen van Amerikaanse wapenmakers, heeft nu op een haar na een ton.

Dat blijkt uit een berekening van The Intercept.

Herbeleggen

Voor de berekening wordt ervan uitgegaan dat de belegger aandelen kocht ter waarde van 10.000 dollar, verdeeld over de vijf grootste Amerikaanse bouwers van militaire wapensystemen, op 18 september 2001: de dag dat president Bush de wetgeving tekende die de war on terror mogelijk maakte.

Het idee is dat de belegger alle winstuitkeringen die hij kreeg door het bezit van de aandelen (dividend) ook weer direct herbelegde en er dus extra aandelen van kocht.

Veel beter dan de rest van de markt

Als je dat had gedaan, stond je 20 jaar later met 97.295 dollar in je handen. Ter vergelijking: als je met dezelfde inleg had belegd in de gehele S&P 500-index, waarin de 500 grootste bedrijven van de VS zijn vertegenwoordigd, had je 61.613 dollar gehad. Wapenaandelen deden het dus 58 procent beter dan de rest van de markt.

De aandelen waarmee The Intercept rekent zijn:

  1. Boeing. Het bedrijf maakt naast vliegtuigen voor de burgerluchtvaart ook onder andere jachtvliegtuigen, drones, bommenwerpers en militaire helikopters.
  2. Raytheon. Niet zo bekend, maar een van de grootste wapenfabrikanten ter wereld. Het bedrijf maakt onder andere de Tomahawk-kruisraket.
  3. Lockheed Martin. Het grootste defensiebedrijf te wereld. Producent van allerhande militaire vliegtuien, waaronder de F-35, die in Nederland beter bekend is als de Joint Strike Fighter.
  4. General Dynamics. Dit bedrijf houdt zich juist meer bezig met wapentuig voor op zee en op land, en maakt onder meer onderzeeërs en tanks.
  5. Northrop Grumman. Ook dit bedrijf maakt allerhande wapensystemen, vooral vliegend. Het is ook betrokken bij de F-35, maar is ook bekend van de gigantische AWACS-vliegtuigen en de B2-bommenwerper.

Vliegtuigbouwers tot grote hoogte

Vooral de fabrikanten die zich op vliegtuigen richten deden het de afgelopen 20 jaar geweldig op de beurs. Het totale rendement van Lockheed Martin was 1235 procent. Voor Northrop was het 1196 procent en voor Boeing 975 procent.

Raytheon deed het met een rendement van 331,5 procent een stuk minder (zelfs minder goed dan de gehele S&P-index). General Dynamics-beleggers hadden met een stijging van 625 procent niets te klagen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van