Ga naar de inhoud
Zuivel, gas, kamperen

Hoeveel duurder is het leven nu echt geworden?

Ook vlees werd de afgelopen jaren duurder. Beeld © Martijn Beekman

Veel mensen hebben het idee dat het leven duurder en duurder wordt. In grote lijnen klopt dat ook wel, maar de verschillen per product of dienst zijn enorm. Kijk hier hoeveel duurder (of goedkoper) jouw favoriete spullen zijn geworden.

Een ding is in ieder geval onmiskenbaar. Door de bank genomen zijn spullen en diensten de afgelopen jaren flink duurder geworden. Sinds 2015 met gemiddeld 10,23 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

In de praktijk betekent dat simpelweg dat waar je in 2015 100 euro uitgaf, je nu gemiddeld 110 euro kwijt bent om hetzelfde te kunnen kopen. Maar dat zegt lang niet alles, want niemand is gemiddeld.

Bovenaan: campingbezoek

Zo zal je relatief hard in de portemonnee geraakt worden als je gek bent op kamperen en bungalowparken. Een bezoek kost je in 2021 maar liefst 67 procent meer dan in 2015. Reken maar uit: een weekje op de camping met het gezin voor 200 euro in 2015? Daarvoor leg je nu 334 euro neer.

Bekijk hier in een oogopslag hoeveel goedkoper of duurder een selectie van producten is geworden:

Ook rookwaren zijn niet heel verrassend veel duurder geworden. Shag kost haast 60 procent meer dan een paar jaar geleden. Voor sigaretten betaal je 27,5 procent extra.

Zuivel 

Maar ook voor boerenproducten betaal je de hoofdprijs tegenwoordig. In een paar jaar tijd werden eieren 44,5 procent duurder en melk 43 procent.

Een briefje posten, om maar eens een zijstraat te noemen, kost 40 procent meer dan in 2015.

Bekijk hieronder de prijsontwikkeling van een uitgebreide lijst van producten en diensten:

Energie

En ook tanken kost je veel en veel meer. Benzine, diesel en lpg werden allemaal zo'n 20 procent duurder sinds 2015. Dat voelt wellicht nog erger aan en dat is niet zo gek.

Want een jaar geleden lag de prijs van die brandstoffen nog op het zelfde niveau als in 2015 of zelfs er onder. De complete stijging vond in het afgelopen jaar plaats.

 

Voor
Lees ook:
Voor het eerst in Nederland: tanken voor 2 euro per liter

Ook voor gas betaal je je blauw: bijna 38 procent meer dan in 2015. Elektriciteit is juist 21 procent goedkoper geworden. Maar als de prijs zich blijft ontwikkelen zoals in het afgelopen jaar, is het snel gedaan met die min. In 12 maanden tijd steeg de stroomprijs met 16 procent.

Schoenen en televisies

Elektriciteit is ook echt niet het enige dat goedkoper is geworden. Dameskleding bijvoorbeeld is afgeprijsd de laatste jaren: 7,3 procent korting ten opzichte van 2015. Schoenen werden zelfs 13 procent goedkoper.

Ook liefhebbers van elektronica hebben niks te klagen. Televisies werden ruim een vijfde goedkoper, computers zelfs 26 procent.

En om het leed nog wat extra te verzachten: ook de lonen zijn sinds 2015 best wel wat gestegen. De cao-lonen stegen sindsdien gemiddeld met zo'n 13 procent. Daarmee is de koopkracht sinds 2015 uiteindelijk dus een beetje toegenomen. Althans, voor de meeste werkenden in loondienst.