Delta zorgt voor problemen

Gaat niet lekker in China: belangrijke haven nog deels dicht, productie groeit trager

16 augustus 2021 10:53 Aangepast: 16 augustus 2021 10:55
Een vrachtschip in de haven van Ningbo Zhoushan. Beeld © Imagine China

Het draait allemaal even niet zoals het zou moeten in China. Onder meer door een aantal uitbraken van de deltavariant zwakte het economisch herstel in het land flink af.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Chinese statistiekbureau.

Fabrieken niet op volle toeren

De fabrieken in het land produceerden 6,4 procent meer dan een jaar eerder in juli. Dat klinkt als een flinke stijging, maar in juni was de groei nog 8,3 procent. Bovendien gingen analisten gemiddeld uit van een groei van 7,8 procent voor de maand. Niet zo best dus.

Dat het allemaal wat minder gaat, heeft voor een belangrijk deel te maken met nieuwe corona-uitbraken. De regels zijn in China buitengewoon streng, waardoor al bij een klein aantal besmettingen lockdowns worden opgelegd, of locaties tijdelijk worden gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme regenval China komt 'eens in de duizend jaar' voor

Daar komt nog bij dat men ook in China last heeft van tekorten van allerlei grondstoffen en chips, net als in de rest van de wereld. Bovendien had het land de afgelopen tijd te maken met zeer extreme weersomstandigheden, waarbij hele steden onder water liepen.

Grote haven deels plat

De situatie in de containerhaven Ningbo-Zhoushan, in de buurt van Sjanghai, illustreert hoe streng de regels in China zijn. Sinds vorige week woensdag ligt daar een van de terminals plat, nadat bij één medewerker corona was vastgesteld.

En dat kan flinke gevolgen hebben voor de toch al zo verstoorde wereldwijde transportketen. De haven is namelijk een van de grootste containerhavens ter wereld, en de gesloten terminal zou goed zijn voor een kwart van de vracht die in de haven wordt afgehandeld.

Hoe lang de terminal dicht moeten blijven is niet duidelijk, maar de recente geschiedenis leert dat het wel even kan duren. Eind mei werd een haven in Shenzhen om dezelfde reden stilgelegd, dat duurde ongeveer een maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van