'Kan je er snel bij'

Nederlandse 'Bitcoin Family' verstopt hun vermogen op vier continenten

12 augustus 2021 16:09 Aangepast: 12 augustus 2021 17:24
Het hele gezin op Koh Phangan Beach.

Het Nederlandse gezin Taihuttu, dat een paar jaar geleden alles verkocht en in bitcoin stapte, neemt extra maatregelen. Hun digitale rijkdom is voortaan verspreid over maar liefst vier continenten.

De bitcoin is een digitale munt en wordt daarom altijd op een computer, een laptop of een harde schijf gezet. Sommige eigenaren stallen hun bitcoins bij een bedrijf, anderen zetten het op hun eigen 'digitale kluis': op een externe harde schijf, beschermd met een wachtwoord uiteraard. 

Dat gaat soms nog wel eens mis: begin dit jaar vergat een Duitser zijn wachtwoord. Daardoor kon hij niet bij zijn bitcoins. Dat was een groot probleem: die waren namelijk 180 miljoen euro waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitser vergeet wachtwoord van harde schijf: 180 miljoen in bitcoins onbereikbaar

Veiligheid

Dat is niet de reden achter de stap van de 'Bitcoin Family', zegt Didi Taihuttu tegen RTL Z. Volgens de vader van het gezin heeft het vooral met de veiligheid te maken. "We willen die dingen gewoon niet op zak hebben. We reizen heel veel en ik wil niet dat mensen ons herkennen en overvallen."

En herkend wordt het gezin. Overal. Ook in Portugal, waar ze nu tijdelijk met z'n allen wonen. "Er kwamen dagelijks mensen op de deur kloppen, vragen om een selfie. Daarom zijn we naar het platteland gegaan, net wat rustiger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

Verstopplekken

Met een deel van zijn bitcoins handelt hij (de zogeheten hot wallet). Het gaat om iets meer dan een kwart van het vermogen. De rest (cold wallet) heeft hij dus niet bij zich, maar over de wereld verdeeld.  

Er zijn twee verstopplekken in Europa, twee in Azië, een in Zuid-Amerika en een in Australië. Het gaat overigens niet om kluizen in de grond, maar om 'huurappartementen, huizen van vrienden en opslagboxen'.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Pionier of paria? El Salvador neemt grote gok met bitcoin

Multimiljonair

De investering van de familie inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijk bedrag, omgerekend in ouderwetse valuta. In 2017 stopte de familie 'enkele honderdduizenden euro's' in de digitale munt. 

De koers lag toen nog ruim onder de 1000 euro. Dat is nu rond de 39.000 euro. Dat zou de Taihuttu's vandaag de dag multimiljonairs maken. "We doen het wel goed ja", zegt Didi lachend. Hoeveel ze precies hebben, houdt hij voor zichzelf.

"We gaan met de wind mee. Waar geen lockdown is, daar reizen we heen."

Alles verkocht

Hun investering in de cryptomunt kwam van de opbrengst van alles dat ze bezaten. Alles ging namelijk in de verkoop. Hun huis, twee auto's, het vakantiechalet. Zelfs hun kleding en het speelgoed van hun kinderen. "Niemand begreep waarom we alles verkochten", zei de vader van het gezin eerder tegen RTL Nieuws.

De laatste vijf jaar bezochten hij, zijn vrouw en drie kinderen 42 landen. En de reis stopt niet. "In september gaan we naar Thailand, daarna naar de Fiji's. In Thailand gaan we een crypto-resort opzetten en op de Fiji's zelfs echt een crypto-eiland", aldus Taihuttu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisbaas gooit codes weg: 54 miljoen euro aan bitcoins kwijt

Even vliegen

"Het klinkt gek, maar we hebben niet echt een planning verder. We gaan met de wind mee. Waar geen lockdown is, daar reizen we heen."

Mocht er dan wat misgaan met zijn geliefde bitcoins, dan zit hij dicht bij een van de verstopplekken. "Naast de veiligheid is het ook gewoon handig. We reizen veel en als er wat is, kan je er snel bij. Want even van Indonesië naar Europa vliegen, dat duurt me te lang."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van