Afstandwerkers

Wonen en werken op Tenerife: Anne runt huis voor digital nomads

14 augustus 2021 13:01 Aangepast: 17 augustus 2021 16:05
Anne Kuppens in het huis voor afstandswerkers. Beeld © Coliving Nine

Nadat ze zelf een jaar als afstandswerker de wereld had rond gereisd, besloot Anne Kuppens een woon- en werkhuis voor digital nomads te starten op Tenerife. "Zeker sinds corona hebben steeds meer mensen ontdekt dat ze hun werk ook prima op afstand kunnen doen."

In de werkruimtes van Nine Coliving zitten mensen geconcentreerd achter hun laptops. Het zijn de digital nomads, oftewel afstandswerkers, die voor enkele weken of maanden hun werk doen vanuit dit historische pand in La Orotava, een oud stadje in het noorden van Tenerife. 

Het huis wordt gerund door de Nederlandse Anne Kuppens, die zelf een jaar op afstand werkte en zo op het idee kwam een 'coliving' - huis waar digital nomads wonen en werken - te beginnen.

 

Werken op het dakterras van Nine Coliving. Werken op het dakterras van Nine Coliving.

In 2016 reisde Kuppens met een groep van vijftig andere afstandswerkers de wereld over. Elke maand een andere stad. In die tijd was ze nog accountmanager bij een IT-bedrijf in Nederland.

"Ik miste het vrije gevoel."

Om het contact met Nederlandse klanten te kunnen onderhouden, paste ze op elke plek haar werktijden aan. "Vanwege tijdsverschil werkte ik dan in Azië ’s avonds laat en in Zuid-Amerika juist hele vroeg ’s ochtends. Omdat je met een groep bent is het ook wel weer grappig, dat je daar met z’n allen in Hanoi ’s nachts aan het werk bent", vertelt ze.

De manier van leven beviel Kuppens heel goed en eenmaal terug in Nederland begon het te kriebelen. "Ik miste het vrije gevoel." En zo werd het idee voor een eigen coliving geboren.

Een van de werkruimte van Nine Coliving. Een van de werkruimte van Nine Coliving.

"Als backpacker droom je van een eigen hostel" vertelt Kuppens, die in haar twintiger jaren ook graag met een rugzak op de wereld verkende. "Maar tijdens dat jaar weg ben ik gaan nadenken over de digital nomad als klant."

Levensstijl

Het zijn mensen die wat te besteden hebben en die langer op een plek blijven. "Zo vormen ze veel meer een gemeenschap en worden ze onderdeel van jouw leven. Dat spreekt me heel erg aan."

Zelf afstandswerker blijven, wilde ze niet. Kuppens is van origine biologiedocent en gewend om bezig te zijn, niet stil te zitten achter een beeldscherm. "Het was wel de levensstijl die ik wilde, maar niet het soort werk. Ik word niet blij van acht uur per dag achter de computer." 

 

Halverwege 2018, nadat Kuppens met vrienden en familie het oude pand flink had opgeknapt, opende Nine Coliving haar deuren. Er zijn privé en gedeelde slaapkamers voor maximaal 18 afstandswerkers, een gezamenlijke keuken, een tuin en een ruim dakterras waar ook yogalessen gegeven worden.

Naast de gemeenschappelijke werkruimtes zijn er ook kamers speciaal om te bellen of digitaal te vergaderen.

Niet meer alleen IT-ers

Voorheen waren het vooral mensen met een IT-beroep die hun werk meenamen naar Tenerife, maar dat ziet Kuppens nu verschuiven. Het waren vaak mensen met beroepen als programmeur, marketeer of graphic designer, maar nu is het van alles. "Er komen nu ook architecten, online therapeuten en vertalers."

 

Naast samen werken, wordt er ook gezamenlijk gepuzzeld. Naast samen werken, wordt er ook gezamenlijk gepuzzeld.

Tot corona uitbrak had Kuppens de enige coliving op Tenerife. Nu beginnen er steeds meer bij te komen. Een interessante ontwikkeling, vindt ze. "Gran Canaria is al jaren een hotspot voor digital nomads. Maar nu begint het op Tenerife en de andere Canarische eilanden ook steeds meer te komen."

"Het wordt natuurlijk lastig als je kapper bent, maar er zijn steeds meer beroepen die op afstand kunnen."

Hoe dat komt, is volgens Kuppens helder. "Er zijn ook steeds meer digital nomads. De levensstijl wordt steeds bekender en meer mensen realiseren zich dat ook zij hun werk op een andere plek dan kantoor zouden kunnen doen."

Het corona-effect

Zeker door het thuiswerken vanwege corona is gebleken dat die opties er zijn. "Als je kapper bent, wordt het natuurlijk lastig, maar er zijn echt veel beroepen die op afstand kunnen. En meer mensen die bij sollicitaties aangeven dat ze dat een paar maanden per jaar zouden willen."

Daarnaast heeft corona ervoor gezorgd dat de al bestaande afstandswerkers hun reistempo hebben teruggeschroefd. "Voor corona bleven mensen hier een paar weken, maximaal twee maanden. Nu heb ik mensen die er al acht maanden zitten."

Slowmads

Zodra reizen naar Azië en Zuid-Amerika weer makkelijker wordt, zal dat wel weer anders worden, verwacht Kuppens. "Maar ik denk tegelijkertijd dat het langzame reizen ook veel mensen is bevallen. Dus dat het er ergens tussen in komt te zitten."

Voor de digital nomads die langer blijven plakken op één plek is zelfs al een nieuwe term gevonden: de slowmads.

Anne en haar hondje Lara. Anne en haar hondje Lara.

Kuppens zelf heeft haar plek op Tenerife helemaal gevonden. Als ze niet aan het werk is, gaat ze surfen of de natuur in met haar Spaanse hondje Lara. Vrienden en familie komen vaker haar kant op dan zij nog in Nederland te vinden is.

"In Nederland is alles goed geregeld. Dat mis ik soms wel. Even snel iets regelen bij de gemeente zit er hier niet in." Maar ondanks dat kan ze op Tenerife beter aarden. "Het is een combinatie van het fijne klimaat, de cultuur en de mensen, die heel open en vrij zijn. Hier voel ik me thuis."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van