Ga naar de inhoud
'Goed voor de reputatie'

Bedrijven: klimaatverandering goed voor de zaken

Een protestactie van klimaatactivisten in Amsterdam. Beeld © Joris van Gennip

Nederlandse bedrijven zijn door de bank genomen helemaal niet zo huiverig voor klimaatverandering. Sterker nog: veel bedrijven denken dat de energietransitie uiteindelijk voor meer vraag en een betere reputatie gaat zorgen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek door de Europese Investeringsbank (EIB).

Optimisme

De bank onderzocht in hoeverre bedrijven zich voorbereiden op klimaatverandering, investeren in maatregelen en of bedrijven verwachten of en hoe de energietransitie hun zaken gaat beïnvloeden.

Opmerkelijk genoeg voert optimisme de boventoon. 29 procent van de Nederlandse bedrijven verwacht dat de energietransitie een positieve impact gaat hebben op de vraag naar hun spullen of diensten. Veel meer dan de 13 procent die verwacht dat de impact negatief gaat zijn.

Bovendien denkt maar liefst 37 procent dat de transitie de reputatie ten goede gaat komen. Slechts 7 procent denkt het tegenovergestelde.

Overigens is het niet alleen maar hosanna. Een kwart van de bedrijven verwacht namelijk wel dat de gevolgen voor de toeleveringsketen negatief gaan zijn. Tegenover slechts 13 procent optimisten.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de grootste CO2-uitstoters van Nederland

Daarin zijn Nederlandse bedrijven ook zeker niet uniek. Gemiddeld zijn bedrijven over heel de EU zelfs nog iets optimistischer op alle fronten.

Optimisme of naïviteit? 

Het overheersende optimisme over de gevolgen van de energietransitie is wat de EIB betreft trouwens niet per se een goed teken. Het instituut vreest dat het niet onder ogen zien van die risico's ertoe zal leiden dat bedrijven te weinig investeren in vergroening.  

Wel zit er een duidelijk verschil in de totale impact die bedrijven verwachten door klimaatverandering. In Nederland voorziet 13 procent van de bedrijven dat klimaatverandering grote gevolgen gaat hebben voor de bedrijfsvoering, 31 procent verwacht enige gevolgen. In de rest van de EU ligt dat met respectievelijk 23 en 35 procent een stuk hoger.

Nu kosten maken, straks besparen

Toch hebben in ons land veel meer bedrijven geïnvesteerd in het reduceren van CO2-uitstoot of het tegengaan van negatieve effecten van extreem weer dan in vrijwel ieder ander EU-land. Volgens het onderzoek heeft 58 procent van de bedrijven hierin geïnvesteerd. Alleen de Finnen (62 procent) blijven ons voor.

En dat is verstandig, denkt ook Rabobankeconoom Alexandra Dumitru. Door nu te investeren 'kun je op de langer termijn kosten verminderen en loop je voor op de toekomst'. "Vanuit politici komen er steeds meer statements die duiden op strenger klimaatbeleid in de toekomst. Als bedrijf moet je daar nu op inspelen, dan heb je misschien straks een voordeel."

Een derde heeft eigen doelen

Dat juist veel Nederlandse bedrijven al in klimaatverandering hebben geïnvesteerd is trouwens best opmerkelijk, want nergens anders in de EU maken bedrijven zich zo weinig zorgen over de fysieke consequenties van klimaatverandering als hier. Slechts 44 procent geeft aan zich hier zorgen over te maken. In Spanje is dat percentage maar liefst 78 procent.

Dat vertaalt zich ook in klimaatdoelstellingen die bedrijven zichzelf opleggen. Iets meer dan een derde doet daaraan in Nederland. Het EU-gemiddelde ligt op 41 procent.

Bron: RTL Z