Economie

Duizenden euro's schuld door personeelstekort UWV: 'Dit kan niet'

09 augustus 2021 16:25
Archiefbeeld ter illustratie Beeld © iStock

Een schuld van duizenden euro’s aan onterecht ontvangen uitkeringen, doordat het UWV maanden doet over het opzetten van medische keuringen. Het overkomt honderden mensen die arbeidsongeschikt raken door ziekte. "Dit is niet eerlijk, dit kan niet."

Vanochtend werd bekend dat er flinke financiële problemen ontstaan bij mensen die wachten op een keuring voor een WIA-uitkering (wet werk en inkomen) bij arbeidsongeschiktheid.

Door personeelstekort bij het UWV loopt de wachttijd voor een keuring op tot soms wel een jaar. En als mensen na die keuring minder arbeidsongeschikt blijken te zijn dan gedacht, moeten zij  het teveel aan voorgeschoten uitkeringen terugbetalen.  

'UWV zadelt mensen met schuld op'

De bedragen lopen op tot 15.000 euro. En dat kunnen mensen niet zomaar terugbetalen. Zij kunnen immers in de tussentijd niet zomaar even een andere baan aannemen, mede door hun gezondheidssituatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensen in financiële problemen door tekort keuringsartsen UWV

Alice Hendriksen Oostereng, die met haar reïntegratiebedrijf arbeidsongeschikten begeleidt, herkent de situatie bij haar cliënten. Twee van hen hebben zich gemeld bij het meldpunt van de Landelijke Cliëntenraad, met meer dan 10.000 euro schuld.

"Dat bedrag heb je niet zomaar. Deze mensen zijn al teruggevallen in inkomen, terwijl hun lasten blijven doorlopen. Die vallen nu terug tot bijstandsniveau of naar een situatie met één inkomen, en daar krijgen ze dan die schuld nog eens bovenop", beschrijft ze. "Het is gewoon niet eerlijk, dit kan niet." 

Afspraak lukt niet

Bert (echte naam bekend bij de redactie) zit zelf in deze penibele situatie. In januari 2018 viel hij letterlijk om, door longproblemen. Hij werd geopereerd en kwam in de ziektewet thuis te zitten. Eind 2019 kreeg hij een brief van het UWV waarin stond dat hij na twee jaar ziektewet gekeurd zou moeten worden voor zijn vervolguitkering vanuit de WIA.

Dat gesprek moest plaatsvinden voor 27 december 2019, maar er kwam maar geen oproep van een keuringsarts. Er was meer tijd nodig, liet het UWV bij navraag weten. "Als tijdelijke oplossing zou ik een voorschot op WIA uitkering krijgen", vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Financieel drama voor arbeidsongeschikten door strikte regels

Elke keer weer: onderbezetting

Iedere keer als Bert vroeg naar de keuring kreeg hij hetzelfde antwoord: het is moeilijk, we zijn onderbezet. Daarna werd corona aangehaald als reden waardoor er geen keuring kon plaatsvinden. Uiteindelijk krijgt hij in mei het langverwachte gesprek. Daarna bleef het wéér twee maanden stil, en opnieuw werd het personeelstekort aangehaald bij vragen.   

Eind september kwam dan eindelijk de diagnose: Bert blijkt voor 78 procent arbeidsongeschikt. Met kort erna een bericht dat inslaat als een bom: Bert heeft geen recht op een WIA-uitkering, omdat hij te kort in dienst was bij zijn werkgever voor hij de ziektewet in ging. Hij had 26 weken in dienst moeten zijn om in aanmerking te komen voor WIA na ziektewet, maar had er maar 24 op zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 175 gedupeerden door fouten UWV bij beoordeling arbeidsongeschiktheid

Huis verkopen

Bert moet nu het voorschot van 15.000 euro terugbetalen. Met hulp van zijn rechtsbijstandsverzekering is hij gaan procederen, en wacht nu op de uitspraak in hoger beroep. "Het is dramatisch dat het UWV op deze manier omgaat met ons. Mijn advocaat zegt: op het moment van de WIA-aanvraag hadden ze al meteen kunnen zien dat ik er geen recht op had. Maar na 10 maanden kijkt er pas iemand naar."

Hij is somber over een mogelijk negatieve uitkomst van de zaak. "Als dit doorgaat en ik verlies dit, dan kan ik mijn huis verkopen om het bedrag af te betalen. Dat neem ik ze enorm kwalijk. Mijn herstel duurde gewoon langer doordat ik sinds oktober vorig jaar met een last zit van 15.000 euro aan schulden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van