Ga naar de inhoud
Uitkering terugbetalen

Mensen in financiële problemen door tekort keuringsartsen UWV

Beeld © ANP

De financiële problemen stapelen zich op bij mensen die door arbeidsongeschiktheid thuis zitten. Zij moeten lang wachten op een keuring door het UWV, en daardoor soms duizenden euro's aan voorgeschoten uitkeringen terugbetalen.

Daarover schrijft De Telegraaf vandaag. Door personeelstekort bij het UWV loopt de wachttijd voor een keuring op. Mensen die aan aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering doen, moeten soms wel negen maanden tot een jaar wachten op zo'n keuring. 

In de tussentijd krijgen ze een voorschot op de uitkering, maar als ze minder arbeidsongeschikt blijken dan gedacht, moeten ze die uitkering geheel of gedeeltelijk terugbetalen.

Tientallen klachten

De bedragen die terugbetaald moeten worden kunnen behoorlijk oplopen. Zo zijn er gevallen bekend waarbij het gaat om zo'n 15.000 euro. En dat leidt tot financiële problemen, meldt de Landelijke Cliëntenraad (LCR), die er een meldpunt voor heeft geopend.

De raad heeft tientallen klachten zien binnenkomen, en stelt dat de problemen soms zo ernstig zijn dat mensen in de schulden raken. "Het personeelsprobleem van het UWV wordt afgewenteld op mensen die daar niets aan kunnen doen", reageert Peter van Leeuwen van de LCR tegenover RTL Z.

Volgens de raad speelt het probleem al jaren, en worden er steeds meer en ernstiger gevallen gemeld. "Het UWV doet er te weinig aan."

'Last van coronamaatregelen'

UWV zelf erkent de problemen, en wijt de oplopende wachttijden aan een combinatie van een toenemend aantal 'sociaal-medische oordelen' en coronamaatregelen waardoor fysieke afspraken niet door konden gaan. De uitkeringsinstantie zegt samen met het ministerie te werken aan een oplossing waarover het nog geen details kan geven.

Vorig jaar moesten nog 1600 uitkeringen worden terugbetaald, voor gemiddeld 3000 euro. Cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend.

Financiële problemen door arbeidsongeschiktheid: 'Voelt als een schop'

01:50