Ga naar de inhoud
Vakantie in eigen land

Brabant en Flevoland minder in trek bij vakantiegangers in coronajaar 2020

Vakantiegangers genieten van een boottochtje door Giethoorn in Overijssel. Beeld © Archieffoto ANP

We gingen vorig jaar meer op vakantie in eigen land, maar niet iedere provincie profiteerde daarvan. Vergeleken met 2019 kozen zelfs minder Nederlandse toeristen voor Brabant en Flevoland. De noordelijke provincies profiteerden wel flink, net als Zeeland en Limburg.

Groningen, Drenthe en Overijssel zagen het aantal Nederlandse vakantiegangers elk met ruim 100.000 toenemen ten opzichte van 2019, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Friesland, waar ook de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog onder vallen, verwelkomde zelfs meer dan 200.000 Nederlandse toeristen extra. 

Minder vakantiegangers

Brabant en Flevoland waren minder gelukkig. Deze provincies ontvingen in 2020 minder Nederlandse vakantiegangers dan in 2019.

Een verklaring geeft het CBS niet, maar mogelijk was Brabant in de zomer van 2020 minder populair omdat in die provincie de eerste coronabesmettingshaarden ontdekt werden eind februari vorig jaar. 

Bijna
Lees ook:
Bijna gratis op vakantie: huizenruil doen we nu meer in eigen land

Eigen gezin

Vier vakantie in kleine kring, was in 2020 het motto. Groepsaccommodaties zoals jeugdherbergen zagen de omzet dan ook teruglopen. Het aantal verblijven in groepsaccommodaties lag 70 procent lager dan in 2019. Ook kozen mensen vaker voor een vakantie met eigen sanitair, er werd minder gekampeerd met een tent of een tourcaravan.

Die kampeermiddelen ruilden we in voor een camper en een stacaravan. Ook werd vaker gekozen voor een overnachting in een hotel en vakantiehuis.

Het was druk in eigen land. Zomaar ergens op de bonnefooi heen rijden en zien of er plek was, durfden we dus minder goed. 7,5 miljoen keer werd voor vertrek al een plaatsje geboekt, dat is ruim 1 miljoen keer vaker dan in 2019. Wel wachtten we de actuele ontwikkelingen af. Bijna twee derde van deze vakanties (64 procent) werd binnen een maand voor vertrek geboekt.

Zij
Lees ook:
Zij pakken hun koffer weer uit: Vacansoleil annuleert ruim 150 vakanties
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van