Ga naar de inhoud
Meer, meer, meer

Nederland telt 8 miljoen huizen, maar nog niet genoeg

Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Nederland telt inmiddels zeker acht miljoen woningen. Sinds 2005 zijn er een miljoen woningen toegevoegd aan de zogenoemde woningvoorraad, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch lukt het maar niet om die tekorten weg te werken.

In juni van dit jaar werd het acht miljoenste huis aan de totale voorraad toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Tijdens de eerste telling in 1899 waren dat er nog 1,1 miljoen. Het gaat om zowel koop- als huurhuizen.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er per saldo 39.000 woningen bij. Het gaat om nieuwbouw, maar bijvoorbeeld ook kantoorpanden die zijn getransformeerd tot woning. Gesloopte woningen zijn afgetrokken van het totaal.

Amsterdam aan kop

De gemeente Amsterdam is koploper met ruim 4.000 extra woningen. Dat is meer dan de helft van alle woningen die er in Noord-Holland bijkwamen, zegt het CBS.

Zuid-Holland (ruim 1,7 miljoen), Noord-Holland (bijna 1,4 miljoen) en Noord-Brabant (bijna 1,2 miljoen) tellen inmiddels de meeste woningen. Samen omvatten de provincies meer dan de helft van de Nederlandse woningvoorraad (53 procent).

Meer woningen

Sinds de eerste telling in 1899 zijn er in totaal meer dan 6,9 miljoen woningen bijgekomen. Bijna elk jaar werden het er meer, weet het CBS. 

Inmiddels is er gemiddeld één woning voor iedere 2,2 inwoners. Honderd jaar geleden lag die verhouding nog op 4,8 inwoners.

Tekorten blijven

Toch is er een tekort van inmiddels zo’n 279.000 woningen. Dat komt door de groeiende bevolking: van ruim 6 miljoen mensen in 1899 naar ruim 17 miljoen nu.

Daarbij daalt het gemiddelde aantal inwoners per woning. Het aantal mensen dat alleen woont, neemt al sinds de jaren 70 toe. Het zorgt voor een grotere vraag naar woonruimtes.

Zelf bouwen

Ondertussen blijven de prijzen voor koopwoningen stijgen en loopt de doorstroming op de huizenmarkt aan alle kanten spaak. De sleutel wordt nog gezocht bij ouderen, in andere hypotheekregels of gemeenten die zelf gaan bouwen.

Het nieuwe kabinet moet werk maken van de tekorten, en er moet flink worden bijgebouwd. Maar de woningnood wordt mede door een schaarste aan middelen voorlopig niet opgelost.

'Tekort
Lees ook:
'Tekort aan woningen wordt komende kabinetsperiode niet opgelost'

Bouwen, bouwen, bouwen? De woningmarkt kan ook zonder extra woningen afkoelen

03:24