Ga naar de inhoud
Coronaproof op reis

Kamperen in Zweedse bossen: 'Trips naar Scandinavië zijn populair'

Hot tub met uitzicht op Zweeds meer. Beeld © Kita van Slooten

Niet wegsmelten op een Zuid-Europees strand, maar wandelen door de Zweedse natuur. De Belgisch-Nederlandse reisorganisatie Travelbase merkt dat reizen naar Scandinavië in opkomst zijn. Op camping Nordic Woods zijn kampeerders ondanks het wisselvallige weer blij om in een Zweeds bos te bivakkeren. "Hier kom ik veel meer tot rust."

"Jongens, als je nu gaat, is het water warm!" De temperatuur van het douchewater is op camping Nordic Woods in het zuiden van Zweden een veelbesproken onderwerp. Wie net te laat is in de ochtend of een douchepoging waagt nadat de halve camping heeft staan afwassen, heeft dikke pech. 

Zowel avontuur als gemak

Maar verder is het allesbehalve afzien: de drie yurts en zestien tipi's zijn voorzien van comfortabele bedden, elektriciteit, een koelkastje en alles wat je nodig hebt om te koken.

De glamping site is de nieuwste bestemming van reisorganisatie Travelbase, die jaarlijks zo'n 50.000 mensen meeneemt op actieve reizen, waar zowel avontuur als gemak centraal staan. 

Zo zijn er wandelreizen door IJsland, de Balkan of Noorwegen, waarbij je individueel de route aflegt, maar het vervoer en het verblijf onderweg allemaal voor je geregeld zijn. Of de Zweedse kanotrip: kanoën en wildkamperen in de wildernis.

Steeds meer interesse voor Scandinavië

Dat veel van de trips in Scandinavië zijn, is geen toeval. "Daar zijn we inderdaad meer aan het uitbreiden dan in de traditioneel populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa", vertelt Taco Smit, één van de Nederlandse oprichters van Travelbase.

Dat heeft twee redenen. "Scandinavië heeft veel ruimte en ongerepte natuur en leent zich dus goed voor avontuurlijke vakanties", legt Smit uit. Daarnaast neemt ook de vraag naar vakanties in deze regio toe.

De doelgroep van Travelbase bestaat voornamelijk uit dertigers. "Mensen die avontuur zoeken, maar het ook fijn vinden dat er veel geregeld is. Dus je hoeft niet alles uit te stippelen, maar levert wel zelf de inspanning", vertelt Smit.  

Bij Nordic Woods kun je het zo actief maken als je zelf wil. Er zijn begeleide wandelingen waar je aan mee kunt doen, mountainbikes en kano's die iedereen mag gebruiken en wie een nachtje wil wildkamperen kan een volledige uitrusting - inclusief tent, slaapzak en kano - lenen.

"Door alle natuur en ruimte kan ik hier sneller mijn werk loslaten, dan wanneer ik aan een hotelzwembad lig."

De camping trekt naast vriendengroepen en stelletjes ook veel gezinnen. De Vlaamse Veronique is er met haar tieners en partner. Dat het niet bloedheet is en er soms een buitje valt, mag voor haar de pret niet drukken. "Ik hoef echt geen veertig graden. Daar kan ik helemaal niet tegen", zegt ze.

Maar dat is niet de enige reden dat ze voor Zweden heeft gekozen. "Door alle natuur en ruimte kan ik hier sneller mijn werk loslaten, dan wanneer ik aan een hotelzwembad lig. Ik kom hier meteen tot rust."

Rotterdammer Ben die met vijf vrienden één tipi deelt - "Het ruikt 's ochtends niet best in onze tent" - sluit zich bij Veronique aan. "Op het strand ga ik me al snel vervelen en voor je het weet lig je dan toch weer aan werk te denken. Hier zijn we de hele tijd met van alles bezig."

Bijlen werpen, yoga en brood bakken

Wie langs de tipi van deze vriendengroep loopt en ze hoort meezingen met de meest foute Nederlandse nummers, zou zomaar kunnen denken dat de mannen vooral bij de tent willen hangen en zuipen. Maar niets blijkt minder waar.

Er is geen activiteit waar de Rotterdammers niet aan meedoen. Van yoga, meditatie en bijlen werpen tot de grotexcursie en brood bakken bij het kampvuur.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen biertjes gedronken worden. Op de camping wordt om 22:00 uur stilte verwacht. Daarna wordt er verplaatst naar een afgelegen plek langs het meer, waar een kampvuur én herrie gemaakt mogen worden.

Polonaise om het kampvuur

Waar op de camping nog gitaar werd gespeeld en lieflijke liedjes gezongen, knallen nu afwisselend Abba, rapper Donnie en Barry Badpak uit een meegenomen speaker. Een polonaise om het kampvuur en een vol passie gebrachte karaokeversie van Oerend Hard maken het feest compleet.

Wie vriendelijk voor dit muziekfestijn bedankt en liever om 8:30 uur bij de yoga aansluit, heeft nergens last van, want het enige wat je 's nachts op de camping hoort, is het gesnurk van de buurman en wat passerend verkeer.

"Het is fijn om de camping als uitvalsbasis te hebben en de natuur in te gaan wanneer ik wil."

Dat laatste vindt Sebastiaan wel jammer. "Ik had verwacht dat we echt midden in het bos zouden zitten." Ook Fleur vindt het een minpuntje. Twee jaar geleden deed ze met Travelbase de kanotrip en dat was veel meer een wilderniservaring: "Toen waren we de hele tijd midden in de natuur."

Toch is de wildernis ook hier niet ver te zoeken. Wie de weg oversteekt, loopt zo de bossen in. Tijdens de wandelingen met gids gaat een grote groep van de kampeerders mee, wat voor een vierdaagse-sfeertje zorgt. Maar de wandelroutes kun je ook prima zelf doen en dan hoef je uren niemand tegen te komen.

Dat die keuze er is, vindt Richard uit Utrecht juist zo leuk van deze reis. "Ik vind het fijn om de camping als uitvalsbasis te hebben en de natuur in te gaan wanneer ik wil", vertelt hij na terugkomst van een nachtje wildkamperen. Regenbuien, muggen, koude douche. Het maakt hem allemaal niks uit. "Ik ben echt tien keer liever hier dan in Spanje."

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Travelbase naar Nordic Woods. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief