Bij toeval ingerold

Van autocoureur tot fysiotherapeut: iedereen een teststraat

03 augustus 2021 06:50 Aangepast: 03 augustus 2021 16:50
Tim Coronel voor zijn teststraat langs de A4 in Hoofddorp.

Anderhalf jaar geleden bestond het fenomeen nog niet, maar inmiddels wemelt het in Nederland van de teststraten. Een nieuwe bron van inkomsten in onzekere tijden laten ondernemers niet liggen.

Dat geldt ook voor autocoureur en ondernemer Tim Coronel. Hij is mede-eigenaar van onder meer een kartbaan in Huizen en de Deli France boven de A4 in Hoofddorp. Daar konden nog wel wat teststraten bij.

Komt door Dakar

Dat hij de coronatesthandel in rolde, was min of meer bij toeval. "Het komt puur door Dakar", zegt Coronel. Daarmee bedoelt hij de wereldberoemde autorally waar hij jaarlijks aan meedoet. Van juli tot november moest een flink team zijn auto in elkaar zetten, en afstand houden bleek niet mogelijk.

"Met veertien man om zo'n auto heen rennen, dat gaat niet goed. We willen geen mini-pandemietje." Via een vriend kwam hij aan een lading sneltests, die toen absoluut nog geen gemeengoed waren, om het personeel te testen. 

Halve personeel thuis door snottebel

"Tim, godverdorie. Er zit er een te snotteren, en nu zit mijn halve personeel thuis", mopperde een vriend aan de bar. Hij kreeg een doos sneltests van Coronel, en het zaadje was geplant. "Het begon met ontzorgen voor vrienden, en het werd een handeltje."

Tim Coronel in zijn teststraat. Tim Coronel in zijn teststraat.

En zo ontstond bestelsneltesten.nl. Weer wat later vroeg een andere bevriende ondernemer met een teststraat om hem te bevoorraden. "Als je mij uitlegt hoe het werkt, is dat misschien wel leuk om te doen", gaf Coronel als antwoord.

Met die kennis begon hij er zelf ook maar aan, de ruimte had hij toch. Zowel in Huizen als boven de A4 in Hoofddorp, waar het toch rustig is bij de Deli France.

Oostblokkers zonder BSN

En Coronel is niet de enige ondernemer die er min of meer bij toeval in is gerold. Ook de Rotterdamse fysiotherapeut Rob van der Gaag begon zijn teststraat om een kennis uit de brand te helpen.

"Ik heb een kennis, die zit in de uitzendwereld voor oostblokkers. Die kreeg hij in de periode dat we startten, september vorig jaar, niet getest. Zonder BSN konden ze niet bij de GGD terecht."

"Dus hij zegt: jij hebt een BIG (een registratie voor zorgverleners, red.), kan jij dat niet voor me gaan doen? En dat is een beetje uit de hand gelopen."

Veel langer dan verwacht

Het begon klein, maar dat ging eigenlijk niet. Al snel had Van der Gaag verpleegkundigen ingehuurd voor het afnemen van de tests en een paar artsen die zich eraan hebben verbonden om de mensen op te leiden en om de kwaliteit te borgen.

Aanvankelijk dacht hij dat het met een paar maanden wel gedaan zou zijn, maar inmiddels zijn we al bijna een jaar verder, en is de teststraat nog steeds open.

Heel erg lastig bleek het openen van een teststraat niet. Je krijgt een inspectie of alles in orde is, en je moet de mensen hebben om de test goed af te nemen, maar verder: "Ik besteed gewoon alles uit", zegt Coronel. Met het medische deel heeft hij dan ook niets te maken. Een andere partij waarborgt de kwaliteit en analyseert ook de tests.

Ook Van der Gaag heeft niet zijn eigen lab. De PCR-tests stuurt hij op naar een lab dat door het RIVM is goedgekeurd. De sneltests doen ze ter plekke.

Commerciële teststraten in Nederland

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die toezicht houdt op de teststraten, zijn er zo'n 200 commerciële testaanbieders in Nederland. 

Die moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste:

  • Alle tests moeten een CE-markering hebben. Dat wil zeggen dat ze aan de Europese regels voldoen voor veilige producten.
  • Er moet een arts zijn die de medische verantwoordelijkheid draagt en de testafnemers traint.
  • De hygiëne moet op orde zijn om besmetting van anderen te voorkomen.

Veel personeel

Er is wel een hoop personeel nodig. Zo heeft Coronel in Huizen 36 parttimers rondlopen en 4 fulltimers, in Hoofddorp zijn het er nog iets meer. Groot voordeel: "Ik heb veel mensen al. Dat is zo veel makkelijker schakelen." Daarmee doelt hij op het personeel in zijn andere zaken: omdat het daar rustiger is, kon hij een flink aantal mensen doorschuiven.

Al dat personeel betekent wel dat het uitbaten van een of twee teststraten niet meteen een miljoenenbal is. "Ik denk dat ik wel wat gaatjes kan dichten", aldus de coureur, maar gouden bergen ziet hij nog niet meteen.

Paar tientjes per test

"Aan een PCR-test houd ik in principe rond de 23 euro over." Een antigeentest levert hem 13 euro per afgenomen test op. Maar dan moet al dat personeel nog betaald worden.

Op de dag dat wij Coronel spraken, twee dagen na opening, stonden er een stuk of 60 afspraken in de boeken. "Er moet dus nog wel wat bij, ja."

Van der Gaag houdt zich iets meer op de vlakte. "Wat ik eraan overhoudt? Dan moet je aan het eind van de rit zien." Maar ook hij zegt er niet fluitend rijk van te worden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van