'Dit is een grote klap'

Organisatoren festivals weer teleurgesteld: 'Kan hier niks mee'

02 augustus 2021 14:35 Aangepast: 03 augustus 2021 15:51
LatinVillage in 2019, de laatste keer dat het evenement plaats kon vinden. Beeld © ANP

Eendaagse festivals mogen onder voorwaarden weer plaatsvinden vanaf 14 augustus. De voorwaarden zijn echter zo strikt dat organisatoren van grotere festivals zeer teleurgesteld zijn. "Met die aantallen kunnen wij helemaal niets."

De voorwaarden waaronder festivals weer georganiseerd mogen worden zijn zeer strikt. Zo mogen er maximaal 750 bezoekers komen, en mag het evenement alleen in de open ruimte of in een volledig open tent worden gehouden.

Ook moeten bezoekers kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, corona hebben doorgemaakt of een negatieve testuitslag op zak hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer steun festivalsector kost schatkist 40 miljoen extra

'Organiseren voor 750 man geen zin'

"Dit is een hele grote klap voor ons allemaal", reageert Mo Sahib, organisator van LatinVillage in Spaarnwoude, tegenover RTL Z. Zijn festival zou op 21 en 22 augustus plaatsvinden - zonder overnachting - met 28.000 bezoekers per dag. "We staan te bibberen op onze benen hier, wat moeten we hiermee?"

Voor 750 mensen het festival organisatoren heeft volgens Sahib geen zin. "Met die aantallen kunnen we helemaal niets. 750 man zijn alleen al de mensen die vanuit de organisatie aanwezig zijn, zoals horecapersoneel en technische staf."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Terrein Lowlands weer afgebroken na festivalbesluit kabinet

Vervolgstappen

Sahib was ervan overtuigd dat hij iets moois neer kon zetten. "We zijn een professioneel bedrijf dat snel kan reageren op nieuwe situaties. In de Kalverstraat lopen mensen overal en nergens; wij denken op een afgesloten festival veilig een evenement kunnen neerzetten. Dit valt slecht."

LatinVillage heeft momenteel al 40 man op het festivalterrein aan het werk; opbouwen kost drie weken. De organisatie komt vanmiddag bijeen om te bespreken wat de vervolgstappen gaan zijn. Ze zijn aangesloten bij de alliantie van ID&T, die een kort geding wil gaan voeren over de maatregelen. "We geven niet snel op."

Meerdaagse festivals, zoals Lowlands, waren al verboden tot 1 september. Half augustus wordt er meer bekend over de evenementen na die datum, waaronder de Formule 1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van