Aanjager herstel economie

Producentenvertrouwen industrie stijgt verder naar nieuw record

29 juli 2021 08:23
De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie zijn het positiefst. Beeld © Hans van Rhoon/ANP

Ondernemers in de industrie zien de toekomst nog rooskleuriger in. Het producentenvertrouwen bereikte vorige maand met 11,5 al de hoogste stand sinds het begin van de metingen in 1985, maar in juli ging dit record met 12,3 alweer uit de boeken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het cijfer geeft aan in hoeverre de stemming onder de ondernemers in de Nederlandse industrie positief dan wel negatief is. Het cijfer is een belangrijke graadmeter voor hoe industriële productie zich naar verwachting zal ontwikkelen.

De industrie draait al enige tijd op volle kracht, na het dieprode voorjaar van 2020. Door de sluitingen van onder meer fabrieken om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen, ontstonden tekorten aan allerlei producten. Sinds die fabrieken weer open konden, geldt de industrie als de aanjager van het economisch herstel.  

Vooral de hoeveelheid orders die de ondernemers hebben liggen en de voorraden voltooide producten stemden tot meer tevredenheid dan een maand eerder. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden zijn meer ondernemers positief gestemd dan dat er pessimisten zijn. De stijging ten opzichte van juni was daar echter minimaal.

Hoge bezettingsgraad

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie zijn het positiefst, gevolgd door de hout- en bouwmaterialenindustrie. In die laatste sector nam het vertrouwen wel flink af ten opzichte van een maand eerder. In de transportmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie werden ondernemers juist aanzienlijk positiever.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hardnekkig tekort aan bouwmaterialen zoals hout en staal: 'Dit is niet zomaar voorbij'

Industriële machines en installaties kenden in juli een bezettingsgraad van 84,1 procent. Daarmee is volgens de statistici een stand bereikt vergelijkbaar met de situatie in 2019, vóór de coronacrisis.

Eerder meldde het CBS al dat de industriële productie in mei 16,5 procent hoger was dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook dat was een hoger niveau dan voor de crisis.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van