Dikke winst

Pfizer verwacht dit jaar voor 28,4 miljard euro aan coronavaccins te verkopen

28 juli 2021 14:07
Ook in Georgië prikt men met Pfizer. Beeld © AP

Het coronavaccin van Pfizer legt de Amerikaanse farmaceut geen windeieren. In het tweede kwartaal was het vaccin goed voor een omzet van ruim 8 miljard dollar (6,8 miljard euro). De totale omzet steeg naar 19 miljard in een kwartaal.

Dat is een stijging van liefst 86 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Koek nog niet op

En de koek is nog lang niet op voor de Amerikaanse farmaceut. In heel 2021 verwacht het bedrijf voor 33,5 miljard dollar, omgerekend 28,4 miljard euro, van het coronavaccin te verkopen. Dat is op basis van de 2,1 miljard doses die het bedrijf dit jaar verwacht te slijten.

En dat levert niet alleen een gigantische omzet op, maar ook een enorme winst. De brutowinstmarge op het vaccin is namelijk tegen de 30 procent. Dat betekent dat Pfizer er zo'n 10 miljard dollar aan overhoudt, voor belastingen. Met een effectieve belastingdruk van 16 procent blijft er dan nog altijd een fraaie 8,4 miljard over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zijn de verschillen tussen de vaccins van Moderna en Pfizer?

Ook Duitsers cashen

Pfizer is trouwens niet het enige bedrijf dat hard binnenloopt op dit vaccin. Het Duitse BioNTech, dat het middel ontwikkelde, krijgt ongeveer een even groot deel van de buit.

Ook zonder het vaccin gaat het goed met Pfizer. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 10 procent als het vaccin niet wordt meegeteld. Het bedrijf denkt in 2021 in totaal zo'n 80 miljard dollar omzet in de boeken te zetten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van