Zonnig en fiscaal gunstig

Dit is waarom bondscoach Van Gaal in Portugal wil blijven wonen

27 juli 2021 15:07 Aangepast: 27 juli 2021 18:57

Nog een paar formaliteiten, maar dan is voetbalbond KNVB rond met Louis van Gaal. Hij zal voor de derde keer aantreden als bondscoach. Opvallend: de belangrijkste man van het Nederlands voetbal zal niet in ons land, maar in Portugal wonen. En dat is niet alleen vanwege het lekkere weer.

Zijn komst lekte vorig week uit: Van Gaal neemt het stokje over van de ontslagen Frank de Boer en moet Oranje naar het WK van 2022 in Qatar zien te loodsen. In 2014 lukt hem dat: Oranje plaatste zich voor het WK in Brazilië en werd er derde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank de Boer vertrekt als bondscoach na mislukt EK

Beide partijen zijn akkoord over een nieuw contract, meldde de NOS. Een van de onderdelen van dat akkoord is zijn verblijfplaats. Vanwege fiscale redenen blijft de trainer in Portugal, aldus De Telegraaf.

Resort

Van Gaal woonde jarenlang in een villa in het bekende resort Vale do Lobo, maar heeft dat volgens website Bekende Buren ingewisseld voor een appartement in een ander resort.  

Meer van Quinta do Lago Meer van Quinta do Lago

In Quinta do Lago kocht hij voor drie miljoen euro een ander optrekje. Voor dat geld krijgt hij een appartement van 240 vierkante meter. Het telt drie slaapkamers, vijf badkamers, een eigen zwembad en uitzicht op het meer.

Meerdere telefoontjes

Dat de voetbaltrainer in Zuid-Europa blijft wonen, heeft niet alleen te maken met de omgeving. Portugal maakt het Van Gaal ook fiscaal naar zijn zin. En met Van Gaal meer Nederlanders.

Dat merkt ook Erik Jansen, directeur bij Innovative Tax. Zijn bedrijf geeft belastingadvies. Niet alleen over het Nederlands belastingstelsel, maar ook over dat van Portugal. Maandelijks krijgt hij meerdere telefoontjes over het land.

"Het gaat om mensen die overwegen te emigreren naar Portugal. Ondernemers, rijke particulieren en gepensioneerden die meer informatie willen", vertelt Jansen. "Sommigen hebben al een vakantiewoning, komen er al vele jaren en willen er permanent verblijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerder stoppen met werken? Het vroegpensioen is terug

Brasschaat

In de jaren 90 was het vooral België dat populair was. Vermogende particulieren die naar Brasschaat verhuisden of in de buurt van Antwerpen gingen wonen. Maar daar kwamen ze volgens de fiscalist op terug. Mensen konden er niet aarden en wilden terug.

Dat lijkt in Portugal anders te liggen. Hoewel Jansen zegt dat mensen 'vooral vanwege het aangename klimaat' verhuizen, hebben de Portugezen ook financiële regelingen opgetuigd om buitenlanders te lokken. Die zijn er vooral op het gebied van pensioen.

De zogeheten NHR-regeling is bedacht voor gepensioneerden uit het buitenland. "Dat is wel een aantrekkelijke lokker. Je betaalt dan maar 10 procent belasting over je pensioen. Dat was eerst zelfs 0 procent. Een regeling die erg goed valt", weet Jansen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Belastingontwijking via Nederland nog groter dan gedacht

AOW

En er is nog meer goed nieuws voor pensionado's die in de Algarve of een ander gebied van Portugal verblijven. Over de AOW hoeft géén belasting afgedragen te worden, dankzij een zaak die is aangespannen door twee Nederlanders en waar nu iedere Nederlander in Portugal van profiteert.

En ondanks dat Van Gaal nog niet van de pensioenregeling kan genieten, is het volgens Jansen alsnog logisch dat hij in Portugal blijft. Om te beginnen ligt de inkomstenbelasting lager. In Nederland ligt het toptarief op 49,5 procent, in Portugal is dat 45 procent.

Al zal er wel een fiscale puzzel gelegd moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gaal met pensioen: 'Mijn vrouw heeft ook recht op een leven met Louis van Gaal'

Grensoverschrijdend 

Dat zit zo. Van Gaal is belastingplichtig als hij in Nederland werkt. Werkt hij daarbuiten, dan betaalt hij (als Portugese inwoner) volgens het Portugese belastingrecht. "Je zal steeds moeten kijken waar hij fysiek werkt. Als hij coacht en wedstrijden bekijkt in Nederland, betaalt hij over die specifieke periode belasting in Nederland. Alles daarbuiten is voor de Portugezen", legt Jansen uit. 

Al zegt Jansen dat de fiscalisten van Van Gaal en de belastingdiensten daar vermoedelijk een akkoord over sluiten. "Dat komt vaak bij grensoverschrijdend werk voor. Bij trainers, bij spelers. Ik kan me goed voorstellen dat hij niet belastingplichtig wil zijn in Nederland, maar dat gewoon in Portugal wil zijn", aldus de belastingadviseur.

Wanneer Van Gaal gepresenteerd wordt en wie er opdraait voor de reiskosten (van Portugal naar Nederland), is niet duidelijk. De voetbalbond reageerde niet direct op vragen van RTL Z.

Fiscale voordelen van Portugal:

  • Inkomen uit rente en dividend is vrijgesteld van belasting.
  • Inkomen uit pensioen is 10 procent (voor gepensioneerden uit andere landen val het lager uit).
  • Geen schenk- en erfbelasting.
  • Over vastgoed hoeft pas vanaf 600.000 euro belasting betaald te worden. 

Om in aanmerking te komen voor het fiscaal vriendelijke klimaat, moet je inwoner zijn en minimaal 183 dagen in een jaar in Portugal aanwezig zijn.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van