Prijzenpot van 2 miljard

PSV op jacht naar Champions League-miljoenen, Ajax profiteert bij verlies

28 juli 2021 06:31 Aangepast: 28 juli 2021 08:08
PSV-spits Eran Zahavi juicht in het met 5-1 gewonnen kwalificatieduel met Galatasaray. Beeld © ANP

PSV kan vanavond een flinke stap zetten richting de Champions League, tenzij er hele gekke dingen gebeuren in Istanbul. Dat is niet alleen sportief van groot belang, maar ook om financieel in het spoor van Ajax te blijven. In de belangrijkste Europese clubcompetitie is veel meer te verdienen dan in de andere toernooien.

In het hoofdtoernooi van de Champions League is dit jaar 2 miljard euro te verdelen. Een kwart van dit bedrag is al verdeeld nog voor er een bal is getrapt. Iedere deelnemende club krijgt ruim 15,6 miljoen euro startgeld, opgeteld iets meer dan 500 miljoen euro. 

Miljoenen voor resultaten uit het verleden

De clubs krijgen ook een bonus op basis van de zogenaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA. In totaal is hier een bedrag van 600 miljoen euro voor beschikbaar.

Dat bedrag wordt verdeeld op basis van de prestaties in Europees verband in de afgelopen tien jaar. Per plek op de ranglijst krijgt een club ruim 1,1 miljoen. Real Madrid, dat de lijst al enige tijd aanvoert, krijgt op die manier dit jaar nog eens 36 miljoen euro nog voor er één schot op doel is gelost. 

Meedoen = cashen

Deze verdeelmethode levert Ajax minimaal 17,6 en maximaal een kleine 20 miljoen euro op. De Amsterdammers staan 18de op de lijst van de UEFA, maar omdat Arsenal en Tottenham niet meedoen, schuiven ze twee plekjes op. En als Benfica en Shakhtar Donetsk zich niet kwalificeren nog eens twee plekken.

PSV klimt nog veel meer plaatsen, vooropgesteld dat de Eindhovenaren het hoofdtoernooi zelf halen. Er staan maar liefst acht clubs boven PSV die sowieso niet meedoen dit jaar. Daar komt Olympiakos misschien nog bij. Met een beetje geluk stijgt PSV op die manier tot plek 20, goed voor 13,2 miljoen. 

Prestatiebonussen

Goed, dan is er 1,1 miljard euro verdeeld. En dan begint het spel om de knikkers pas echt. In de poulefase, met acht poules van vier teams, en daarna de knock-outfase rinkelt de kassa bij iedere overwinning. En ook een gelijkspel brengt geld in het laatje. 

Hoe verder een club komt, hoe meer winnen oplevert, maar dat is logisch natuurlijk. Als de uiteindelijke winnaar van de finale eind mei in Sint Petersburg al zijn poulewedstrijden wint, speelt deze dik 81 miljoen euro bij elkaar aan start- en overwinningspremies. 

Dat is niet eens zo'n heel groot stuk van de taart: omgerekend 13,5 procent van de totale pot van 600 miljoen voor winstbonussen.

Gouden tv-bergen

En zelfs dan is het nog niet klaar met de geldstromen uit Nyon, waar de UEFA hoofdkantoor houdt. Er is ook nog een zogenaamde market pool te verdelen, met 300 miljoen erin. Hoeveel Ajax en PSV hieruit krijgen is nog niet te zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kassa rinkelt voor supermarktmiljonair Kuipers dankzij fluiten finale 

Hoeveel de clubs mogen verdelen is afhankelijk van wat er is betaald voor de uitzendrechten in het land van de clubs. Hoeveel dit voor Nederland is, wil de UEFA niet zeggen. In het laatste seizoen waar cijfers over bekend zijn, 2016/17, ontving PSV als enige Nederlandse deelnemer 9,3 miljoen euro. 

Ajax profiteert als PSV niet meedoet

De helft van dat bedrag wordt voorafgaand aan het toernooi al verdeeld. Als Ajax als enige club meedoet, is de hele pot voor de regerend landskampioen. Stel dat PSV zich kwalificeert, dan krijgen de Eindhovenaren 45 procent van het bedrag dat vooraf al wordt verdeeld. 

De andere helft van de tv-gelden wordt verdeeld aan de hand van de hoeveelheid wedstrijden die clubs spelen. Hoe verder PSV komt, hoe minder Ajax krijgt en andersom. 

Live te zien

De wedstrijd Galatasaray - PSV is vanavond, woensdag 28 juli, om 20.00 uur live te zien op RTL 7. De voorbeschouwing begint om 19.25 uur.

Europa League: krap half miljard

Mocht PSV het niet redden tot de groepsfase, dan ontvangt de club overigens alsnog 5 miljoen voor de deelname aan het kwalificatietoernooi. Hoogst waarschijnlijk haalt de club wel de Europa League (EL) en anders de Europa Conference League (ECL). 

Dat zal ook in financieel opzicht voelen als een troostprijs. De prijzenpot van de Europa League bedraagt 465 miljoen euro, nog geen kwart van het bedrag dat verdeeld wordt in de Champions League. 

Conference League geen vetpot

In de Conference League is het helemaal schrapen. In dit nieuwe toernooi wordt in totaal 235 miljoen euro verdeeld. De verdeling van het geld gaat via dezelfde systematiek als in de Champions League. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Celtic of FC Midtjylland mogelijke tegenstander van PSV in CL

De potten met bonussen voor prestaties in het verleden en de tv-gelden zijn een stuk minder goed gevuld, met respectievelijk 70 en 140 miljoen in de EL. De 32 clubs in de ECL mogen 23,5 miljoen verdelen op basis van de coëfficiëntenlijst en eenzelfde bedrag aan tv-gelden. 

Welke Nederlandse clubs meedoen aan beide toernooien is nog niet bekend. AZ mag zich proberen te kwalificeren voor de EL. Voor de ECL zijn Feyenoord en Vitesse nog in de race. 

Starten is goed voor miljoenen

Als het de bovengenoemde clubs lukt, levert dat meteen miljoenen op. De startpremie bedraagt 3,6 miljoen euro in de EL en 2,9 miljoen in de ECL. 

Vervolgens geldt in beide toernooien ook dat winnen niet alleen leuk is op sportief gebied, maar ook financieel gezien. De verdeling is hetzelfde als in de Champions League, op twee verschillen na. 

Extra play-offronde

Ten eerst zit er in beide toernooien een extra play-offronde, waarin afvallers uit het toernooi erboven (CL of EL) zich in de competitie kunnen spelen. Dat levert een extra kans op een winstpremie op. 

Het andere verschil is de hoogte van de bonussen. Want pas na deze fase levert winnen serieus geld op, althans in de EL. 

In totaal kan de de club die in mei volgend jaar de beker omhoog mag houden in Sevilla maximaal een slordige 23 miljoen aan overwinningspremies bijschrijven. 

En ook in de Conference League begint het pas vanaf de winterstop enigszins lucratief te worden voor de clubs. 

De winnaar van de finale in Tirana kan maximaal een krappe 15 miljoen euro aan winstpremies verdienen. 

Opmerkelijk is wel de relatief kleine verschillen in de beloningen voor de winnaars in vergelijking met de rest van het prijzengeld. De winnaar van de CL krijgt 4,5 miljoen extra, die van de EL 4 miljoen en voor de winnaar van de ECL ligt 2 miljoen klaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoveel levert een medaille in Tokio Sifan, Mathieu en Femke op

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van