Ga naar de inhoud
Remt groei

China: Europese CO2-belasting juist slecht voor het klimaat

Vrachtcontainers van China Shipping worden gelost in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP

China verzet zich tegen de voorgenomen grensbelasting van Europa. De nieuwe CO2-taks zou economische groei, en daarmee vergroening, juist in de weg zitten.

In 2023 is het zover: dan wil de Europese Unie stapsgewijs een nieuwe grensbelasting invoeren. Wie bijvoorbeeld Chinees staal wil importeren dat bij de productie voor veel uitstoot heeft gezorgd, moet daar een CO2-belasting over gaan betalen.

De grensbelasting is bedoeld ter bescherming van Europese bedrijven. Zij zullen de komende jaren flink moeten vergroenen en dat kost geld. Om ervoor te zorgen dat die Europese bedrijven niet worden weggeconcurreerd, wordt het daarom duurder om producten te kopen van bedrijven buiten Europa die goedkoper, maar ook vervuilender produceren.

EU
Lees ook:
EU broedt op eigen zijderoute om China af te troeven

Economische schade

China is er niet blij mee. Als grootproducent van staal en cement zouden de Chinezen flink geraakt worden door de nieuwe belasting.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu strookt de nieuwe belasting niet met de regels van de wereldhandelsorganisatie. "En het zal het wederzijdse vertrouwen in de wereldwijde gemeenschap en het vooruitzicht van economische groei ondermijnen", aldus de woordvoerder.

Die economische groei is nodig om wat te doen aan klimaatverandering, zo stellen de Chinezen. Juist de CO2-belasting zou de bereidheid en de mogelijkheid van landen om wat aan klimaatverandering doen schaden, zo zei de woordvoerder.

Extreme
Lees ook:
Extreme regenval China komt 'eens in de duizend jaar' voor

Ook Amerikanen boos

Eerder gaven de Amerikanen al aan dat zij een eventuele Europese grensbelasting niet zien zitten. De toenmalig minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, zei in 2020 al: "Als de belasting in essentie protectionistisch is (..), dan zullen we reageren."

Ook de regering-Biden is kritisch over het Europese plan. Klimaatgezant John Kerry stelde dat het de handelsrelatie en economieën zou kunnen schaden.

Europese klimaatregels gelden ook voor China

02:33
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief