De een z'n dood...

Ryanair denkt als winnaar uit coronacrisis te komen, wil passagiers afsnoepen

26 juli 2021 12:27 Aangepast: 26 juli 2021 12:28
Passagiers bij een vliegtuig van Ryanair. Beeld © REX by Shutterstock HH

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft wederom financieel een dramatisch kwartaal achter de rug. Toch gloort er weer hoop, en het bedrijf denkt uiteindelijk zelfs te profiteren van de coronacrisis.

Dat bleek vanochtend uit de presentatie van de kwartaalcijfers. In de maanden april tot met juni boekte Ryanair nog een verlies van 273 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan de aanhoudende reisbeperkingen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Veel meer passagiers

Maar sinds de vaccinatiegraad snel stijgt en het Europese coronapaspoort in werking trad per 1 juli, gaat het opeens veel beter. In het afgelopen kwartaal werden er in totaal slechts 8,1 miljoen passagiers vervoerd. Alleen al in de maanden juli en augustus loopt dat naar verwachting op naar 18 miljoen.

Ryanair verwacht voor de rest van het jaar dat het aantal boekingen zeer sterk blijft toenemen, maar tekent daar wel bij aan dat alles bijzonder onzeker is. Als de vaccinatiegraad in Europa stokt, of nieuwe varianten van het virus de kop op steken, kan alles ook weer flink tegenvallen

Goed nieuws voor consumenten

Al die voorbehouden ten spijt denkt Ryanair dit jaar quitte te spelen of een klein verliesje te maken. Dat betekent dus dat er in de komende drie kwartalen weer aardig winst geboekt moet worden.

Het goede nieuws voor consumenten die van plan zijn om in te stappen is dat Ryanair er nu vooral alles aan doet om de vliegtuigen vol te krijgen. En dat doet het door de tickets voor bodemprijzen aan te bieden, voor zolang als dat nodig is.

Crisis gebruiken

Met die strategie verwacht Ryanair ook uiteindelijk als winnaar uit de crisis te komen. Het bedrijf wil namelijk passagiers en start- en landingsrechten afsnoepen van andere maatschappijen die het afgelopen jaar over de kop zijn gegaan of die slots moeten inleveren omdat ze staatssteun hebben ontvangen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van