Geldpompen gaat door

ECB laat rente ongemoeid, kritiek op communicatie: 'Niet beter'

22 juli 2021 15:58
ECB-president Christine Lagarde. Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) laat haar monetaire beleid voorlopig ongewijzigd. Zowel de rentetarieven als de verschillende opkoopprogramma's blijven in dezelfde snelheid draaien. Dat betekent dat er voorlopig nog geen einde komt aan de lage rente.

De ECB maakte het besluit zojuist bekend, na de vergadering van het bestuur dat iedere zes weken bijeenkomt. Het was de eerste meeting sinds de introductie van de nieuwe strategie twee weken geleden.

De centrale bank kwam toen met een nieuwe inflatiedoelstelling van '2 procent' op de middellange termijn, in plaats van 'onder, maar dicht bij 2 procent'. Ook kondigde de ECB toen een versimpelde communicatiestrategie aan zodat haar besluiten beter te begrijpen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse banken betaalden al 4,2 miljard rente aan ECB

Maar volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING, is er helemaal geen sprake van een andere vorm. "Ik heb het met mijn kinderen van achttien en twintig gecheckt en die zeggen: dit is niet chiller dan voorheen. De communicatie is helemaal niet beter geworden."

Negatieve rente

Het belangrijkste Europese rentetarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op 0 procent. De rente voor extreem kortlopende leningen aan banken op 0,25 procent en banken blijven 0,5 procent rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen.

Banken berekenen die negatieve rentes door aan vermogende klanten. Zo brengen ING, Volksbank en Rabobank negatieve rente in rekening vanaf 100.000 euro per rekening. ABN Amro houdt 150.000 euro als ondergrens aan, maar telt verschillende rekeningen wel bij elkaar op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Consumenten met minder dan een ton ontvangen nog wel rente, maar met een tarief van 0,01 procent word je er niet rijk van. Door te dreigen met een verbod op negatieve rente hoopt het kabinet de rente voor gewone spaarders positief te houden.

Opkoopprogramma's

Ook aan de opkoopprogramma's van obligaties, bedoeld om de Europese economie te ondersteunen, verandert niets. Onder het reguliere programma APP koopt de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties van overheden en bedrijven (met uitzondering van banken).

Het speciaal voor de coronacrisis opgerichte programma PEPP blijft ook doordenderen. Daarin is afgesproken dat er in ieder geval tot maart volgend jaar voor 1850 miljard euro aan obligaties worden opgekocht. Verlenging is mogelijk zolang de coronacrisis voortduurt en wanneer de ECB dat nodig vindt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van