Geen verhogingen

Herstel bij pensioenfondsen zet door, kortingen lijken van de baan

22 juli 2021 08:33 Aangepast: 22 juli 2021 09:35
PFZW zag voorzichtig herstel in het tweede kwartaal. Beeld © ANP Foto

Het herstel bij de grote pensioenfondsen zet door. Het grootste pensioenfonds van het land, ambtenarenfonds ABP, zegt zelfs geen pensioenverlagingen meer te verwachten dit jaar. Maar ook geen verhogingen.

Het draait daarbij om de zogeheten dekkingsgraad: het minimaal vereiste vermogen dat pensioenfondsen in kas moeten hebben.

De financiële positie van het ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT verbeterde in het tweede kwartaal. De dekkingsgraad ging dus omhoog. Maar de dekkingsgraad is nog lang niet hoog genoeg voor het verhogen van pensioen-uitkeringen.

Miniatuurvoorbeeld
April 2021:

Herstel bij grote pensioenfondsen, maar nog niet genoeg

"We zien, net als in het eerste kwartaal weer een kleine stap voorwaarts in het herstel. Het is fijn dat de dekkingsgraad net boven de 100 procent is maar het is zeker nog geen tijd om te juichen", zegt Terry Troost, werkgeversvoorzitter van metaalfonds PMT. Dit betekent dat voor iedere uit te keren euro pensioen, er bij PMT ook een euro belegd is.

'Sympolische mijlpaal'

Bij zorgfonds PFZW is de graadmeter ook boven de 100 procent uitgekomen, voor het eerst sinds mei 2019. "We zijn nog niet in veilig vaarwater, maar het is een mooie symbolische mijlpaal", zegt PFZW-bestuursvoorzitter Joanne Kellermann.

Dat de financiële positie van de fondsen verbetert, heeft vooral te maken met oplopende rentes op de financiële markten. Ook doen de fondsen de laatste tijd goede zaken met hun beleggingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerder stoppen met werken? Het vroegpensioen is terug

Metaalfonds PME en ambtenarenfonds ABP zitten met hun dekkingsgraad al op respectievelijk 104 en 104,5 procent. "Voor het eerst sinds tijden kan ik daarom aangeven dat de kans op pensioenverlaging volgend jaar erg klein is, maar pensioenverhoging is nog echt niet in zicht", merkt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool op.

Overgang naar nieuw stelsel

Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden, net als vorig jaar, minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen.

Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een situatie waarin hun dekkingsgraad ten minste op 95 procent zit. Vanuit de pensioensector klonk eerder al de oproep dat de overheid vaart moet blijven zetten achter de grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. De hervormingen moeten de fondsen minder direct afhankelijk maken van rentebewegingen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van