Net als in de film

Klassieke roof: vrouw stal voor miljoenen aan diamanten door slinkse wisseltruc

21 juli 2021 12:18 Aangepast: 21 juli 2021 12:32
De bestolen juwelierszaak in Londen. Beeld © PA Images / Alamy

In Londen staat een vrouw voor de rechter die wordt verdacht van een juwelenroof zoals je normaal alleen in films ziet. Justitie denkt dat Lulu Lakatos diamanten ter waarde van 4,9 miljoen euro heeft gejat door middel van een gewiekste wisseltruc.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian, na een zitting in de rechtbank.

Een Israëliër, een Rus en een Londenaar in Monaco

De vermeende roof, de vrouw ontkent zelf in alle toonaarden, speelde zich af begin 2016. Een Israëlische man klopte aan bij de baas van juwelenhuis Boodles, omdat hij wat peperdure diamanten wilde kopen.

Zoals dat dan blijkbaar gaat, spraken de mannen een maandje later af in het mondaine Monaco om de deal te sluiten, samen met een Russische zakenpartner 'Alexander'. Voor het zover was wilde de 'koper' nog wel even zijn eigen edelstenenexpert naar de koopwaar laten kijken.

Wisseltruc

En hier kwam Lulu Lakatos in beeld. Of, zoals ze zich voorstelde: Anna. In de kelder van Boodles in Londen mocht ze enige tijd na de ontmoeting in Monaco de diamanten inspecteren. De diamanten werden in doosjes gestopt, die vervolgens weer in een etui werden gedaan, waarna het etui werd afgesloten, schrijft de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overvallers Amsterdam mikten op buit van goud en diamanten ter waarde van 50 miljoen euro

Op dat moment werd de eigenaar van de zaak even weggeroepen om een telefoontje aan te nemen. Alexander belde net op dat moment, zul je altijd zien. Wat er toen gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat Lulu op dat moment, hoewel er nog wel één medewerker in de kamer was, het etui verwisselde met een identiek exemplaar. Maar dan zonder de diamanten, uiteraard.

Kiezels

De diamantairs roken toch onraad. De eigenaar vertelde de rechter nog even gevoeld te hebben aan het etui, toch leek er niks mis te zijn. En toen een dag later het afgesloten zakje voor de zekerheid onder een röntgenapparaat werd gelegd, leek het erop dat er toch diamanten in zaten.

Desondanks ebde het wantrouwen maar niet weg. Toen het etui werd geopend, kwam de zwendel aan het licht. De diamanten waren verwisseld voor kiezelstenen.

Snel weg uit Engeland

Inmiddels was 'Anna' al lang en breed gevlogen. Uit het onderzoek bleek dat ze bij het uitlopen van de winkel al direct een etui in de tas van een andere vrouw stopte. Even later zat ze op de Eurostar-trein het land uit.

Vorig jaar werd ze in Frankrijk gearresteerd en later uitgeleverd.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van