Een groot deel van de klanten van Car Driver Deals kan fluiten naar hun geld. Dat verwachten betrokkenen. Het bedrijf werd vrijdag failliet verklaard. "Er zijn meer dan 2000 schuldeisers, het gaat om heel veel geld", zegt de curator. Als de eigenaren geen informatie geven, worden ze gegijzeld.
Honderden klanten moesten in juni halsoverkop de auto inleveren die ze bij Car Driver Deals (CDD) geleased hadden. De wagens bleken niet van CDD zelf te zijn, maar van autoverhuurbedrijven als Avis, Sixt, Alcredis, Autohopper, Enterprise, Multilease en Alphabet.
CDD had al maanden de rekeningen van die bedrijven niet betaald, waarna de echte eigenaren de auto's terughaalden. Sommige bestuurders werden daarbij door de politie van de weg gehaald, omdat de auto's als gestolen waren opgegeven.
60.000 euro vooruit betaald
Klanten konden bij CDD voor een gereduceerd tarief een auto leasen, mits er voor een paar jaar vooruit werd betaald. "Sommige mensen hebben 60.000 euro vooruitbetaald", zegt gedupeerde Agnes Grem, die een Facebookgroep beheert voor mede-gedupeerden.
"Twee gezinsleden hebben dan een auto van CDD of het gaat om een hele dure auto. Iedereen gaat nu een vordering bij de curator indienen. Medewerkers hebben geen salaris gekregen. De Belastingdienst en het UWV komen eerst bij een faillissement, maar ik hoop dat er nog iets overblijft om de klanten terug te betalen. Maar het kan ook goed zijn dat er niets is."

Directie onbereikbaar
De directie van CDD, dat onder de statutaire naam van het nu failliet verklaarde Atvangarde werkte, geeft al weken geen antwoord op persvragen. Ook de gedupeerden klanten kunnen telefonisch geen contact krijgen.
Het bedrijf stelt in mails aan haar klanten niets verkeerd gedaan te hebben. "Heb geduld, we zijn in gesprek met een investeerder", zo luidde de boodschap wekenlang.
Gijzeling
Onduidelijk is of de beloofde investeerder echt bestaan heeft. Curator Peter Broekmans van het Limburgse Scheers Advocaten heeft de boekhouding nog niet ingezien. Ook hij heeft moeite om met de eigenaren in contact te komen. Het gaat om de broers Jan en Geert Golsteijn.
"Gisterochtend heeft één van de eigenaren zich gemeld, maar nadat ik later probeerde terug te bellen werd continu niet opgenomen", zegt Broekmans. "Indien nodig dienen we bij de rechtbank een verzoek tot gijzeling in."
Dat is het zwaarste dwangmiddel dat er bestaat in het civiel recht. De eigenaren zijn volgens de wet verplicht om bij een faillissement de curator informatie te geven. De directeuren kunnen dan worden opgepakt en vastgezet, tot ze de informatie geven.
Miljoenenschuld
"Het personeel, een kleine 20 medewerkers, verliest in ieder geval hun baan", weet de curator ook zonder blik op de boekhouding al. "Een geïnteresseerde in een doorstart heeft zich nog niet bij mij gemeld."
Ingewijden zeiden eerder tegen RTL Z dat het om een soort van piramidespel ging, waarbij de inleg van nieuwkomers essentieel was. Het bedrijf had zelf niet veel afbetaalde auto's in bezit of kapitaal op de balans. Met het vooruitbetaalde geld van de nieuwkomers, werden de rekeningen deels betaald.
Onbehoorlijk bestuur
Volgens de insiders hebben de gedupeerden samen minstens een miljoen euro vooruitbetaald en loopt de schuld samen met de rekening van niet betaalde autoverhuurbedrijven op naar 30 miljoen euro.
Broekmans kan niet zeggen of dat klopt. "Het kan tien miljoen zijn of 30 miljoen. Daar heb ik nog geen beeld van, maar het gaat in ieder geval om heel veel geld. Het is een grote zaak."
Onduidelijk is nog waar het geld is gebleven. De curator gaat onder meer uitzoeken of er sprake was van onbehoorlijk bestuur. De twee broers hadden meerdere BV's, zo kon je bij een van hun bedrijven een lening afsluiten om daarmee weer de auto's te kunnen leasen.

Goedkoper leveren
Gedupeerde Agnes Grem is bang dat na betaling van de eerste schuldeisers weinig geld overblijft voor de klanten. Maar waren die klanten ook niet gewoon naïef? CDD was goedkoper dan andere verhuurders, het leek misschien wel te mooi om waar te zijn?
"Ik ben echt kritisch geweest en heb hen gevraagd hoe ze zo goedkoop konden leveren. Het verschil met andere bedrijven was dat je geen specifiek merk of type auto kon kiezen en ook geen kleur. Je huurde geen auto maar mobiliteit. Je koos voor een bepaalde klasse en moest het doen met wat ze binnenkregen. Later zou je dan een andere auto krijgen."
Zelf wilde ze graag een Peugeot 208, maar kreeg die niet. "Maar de Volkswagen die ik kreeg reed ook prima en tot juni was de service ook goed. Als er iets kapot was, werd het direct gerepareerd. Als klanten wisten we ook niet dat CDD de auto's weer elders huurde."
Gezamenlijke claim
De gedupeerde klanten moeten ieder een vordering insturen naar de curator. Een deel doet dat zelf, andere klanten hebben zich gemeld bij advocaat Olivier van Hardenbroek van advocatenkantoor Delissen Martens. Hij bestudeert de diverse contracten en bereidt naar eigen zeggen mede namens Stichting Achmea Rechtsbijstand en Klaverblad Verzekeringen, waar veel klanten een rechtsbijstandverzekering hebben lopen, een gezamenlijke claim voor.
"Momenteel hebben 882 klanten zich gemeld. Er kwamen er vorige week nog een paar bij en er zijn ook enkele gedupeerden na het faillissement afgehaakt, omdat ze denken dat er toch niets te halen is."
Aansprakelijkheid
Je aansluiten bij de claim via het advocatenkantoor kost namelijk 242 euro. "Vaak krijg je dat bij je rechtsbijstandverzekering terug", aldus van Hardenbroek die de eigenaren aansprakelijk wil stellen. "Hopelijk zit er nog wat geld in de inboedel of in auto's die wel eigendom van CDD waren."
Grem sluit zich niet aan bij de zaak van Van Hardenbroek. "Hij verdient er als advocaat een paar ton aan, maar het is iets wat je ook zelf kunt doen. Ik en andere gedupeerden hebben iedere euro nu hard nodig. We moeten nu zelf een andere auto kopen terwijl we het andere geld niet terug hebben en mogelijk ook niet terugkrijgen."