Ga naar de inhoud
Machtsmisbruik

Boete voor farmaceut die prijs medicijn verhoogde van 46 naar 14.000 euro

Medicijnen in een apotheek. Beeld © PA Images

De Italiaanse farmaceut Leadiant krijgt een boete van bijna 20 miljoen euro wegens machtsmisbruik. Het bedrijf verwierf een monopolie op een medicijn voor een zeer zeldzame ziekte en verhoogde stapsgewijs de prijs van het medicijn van 46 euro naar liefst 14.000 euro.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deed al langer onderzoek naar het reilen en zeilen van de farmaceut, en grijpt nu in.

Het gaat allemaal om het medicijn CDCA-Leadiant. Dat wordt gebruikt in de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Patiënten zijn volledig afhankelijk van het middel en moeten het een leven lang blijven nemen.

Van 46 euro naar 14.000 euro

In 2008 leverde Leadiant het middel al, toen nog onder de naam Chenofalk. De prijs bedroeg destijds 46 euro per 100 capsules. In 2009 kreeg het middel een nieuwe naam en een nieuwe prijs: 885 euro.

Vijf jaar later werd de prijs opgehoogd naar 3103 euro, terwijl het bedrijf ook een procedure was gestart om de exclusieve rechten te krijgen voor de verkoop van het medicijn ter bestrijding van CTX. Die rechten kreeg het bedrijf, en toen explodeerde de prijs pas echt.

De naam werd nog een keer gewijzigd naar CDCA-Leadiant en de prijs ging omhoog naar 14.000 euro. Aan het medicijn was niets veranderd.

Machtsmisbruik

Volgens de ACM is die prijs 'buitensporig hoog en onbillijk'. Buitensporig hoog omdat de kosten voor Leadiant laag zijn en de risico's heel klein. Onbillijk omdat het middel onder een andere naam al lang verkrijgbaar was voor een veel lagere prijs.

De ACM komt daarom tot de conclusie dat het bedrijf zijn machtspositie als monopolist heeft misbruikt om zichzelf te verrijken ten koste van patiënten en de maatschappij.

Zeer ernstig

"Leadiant heeft na een beperkte investering en met weinig risico een enorme prijsverhoging doorgevoerd voor een al lang bestaand geneesmiddel. Er is hier helemaal geen sprake van innovatie. Wij beschouwen dit als een zeer ernstige overtreding", zegt Martijn Snoep van de ACM.

Leadiant reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Uit het boetebesluit van de ACM blijkt wel dat de farmaceut het niet eens is met de lezing van de ACM. Het bedrijf wilde naar eigen zeggen juist onderhandelen over de prijs met zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, maar die zouden de onderhandelingen hebben gefrustreerd.

Volgens de ACM blijkt dat nergens uit en al die tijd bleef Leadiant gewoon 14.000 euro innen per verpakking.