Na impasse

Oliekartel Opec en Rusland gaan mogelijk zondag weer vergaderen

17 juli 2021 15:46
De prijzen van brandstof kunnen nog sterker stijgen door krapte op de oliemarkt. Beeld © ANP Foto

Oliekartel Opec en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, overwegen volgens afgevaardigden zondag weer een nieuwe digitale bijeenkomst te houden. Zo'n top zou nu weer mogelijk zijn omdat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het oplossen van de impasse met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Dat land had eerder nog een deal geblokkeerd om de olieproductie te verhogen.

Aardolie-alliantie

Onlangs kwamen er al berichten naar buiten dat er een voorlopig compromis was gesloten tussen de VAE en de andere olielanden. Het land, waarin bekende plaatsen als Dubai en Abu Dhabi liggen, zou daarbij meer olie mogen produceren dan nu het geval is.

Het voorstel moet evenwel nog worden goedgekeurd door alle leden van de Opec+, zoals de alliantie van het oliekartel en zijn bondgenoten ook wel wordt genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olielanden ruziën over opvoeren productie en dat merken we aan de pomp

Een overeenkomst bij de Opec+ over de productie liep onlangs juist stuk door weerstand van de VAE. Het land vond dat zijn huidige productiequotum te laag is en zou moeten worden verhoogd.

Krapte op de oliemarkt

Door het economisch herstel van de coronacrisis is de vraag naar olie sterk gestegen en zijn de prijzen naar de hoogste niveaus in jaren geklommen. De Opec+ besloot eerder de productie van olie scherp te verlagen om daarmee de prijzen te stutten, maar probeert deze nu weer geleidelijk op te voeren vanwege het herstel van de vraag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandstofprijzen door het dak: 'Iedereen heeft baat bij koolzaad'

Dat laatste lijkt hard nodig. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde eerder deze week dat de prijzen van brandstoffen zoals benzine nog sterker kunnen gaan stijgen door de krapte op de oliemarkt. Volgens het IEA zou dit het economisch herstel kunnen ondermijnen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van