Ex-commando en zijn zoon

Lange straffen voor handlangers die autobaas Ghosn hielpen vluchten

19 juli 2021 06:59 Aangepast: 19 juli 2021 08:14
Verdachten Zayek (midden) Taylor (rechts) tijdens hun paspoortcontrole op de luchthaven van Istanbul op 30 december 2019. Beeld © AP

De spectaculaire ontsnapping van de gevallen automagnaat Carlos Ghosn uit Japan was twee jaar geleden wereldnieuws. Terwijl Ghosn nog altijd voortvluchtig is, hoorden twee mannen die hem hielpen bij zijn vlucht vandaag hun vonnis: 24 en 20 maanden cel. Het duo zou zo'n 1,1 miljoen euro hebben gekregen voor hun hulp.

Het gaat om de Amerikaanse ex-commando Michael Taylor, die de langste straf kreeg, en zijn 28-jarige zoon Peter. De twee hielpen Ghosn voor 1,3 miljoen dollar (omgerekend 1,1 miljoen euro) uit Japan ontsnappen in een kist voor muziekinstrumenten aan boord van een privéjet. Dat deden zij samen met een derde, nog voortvluchtige verdachte, de Libanees George-Antoine Zayek.

'Brutaal en goed georkestreerd'

Zo vloog de oud-topman van Renault, Nissan en Mitsubishi ongemerkt via Turkije naar Libanon, waar hij nog altijd in vrijheid verblijft. Amerikaanse aanklagers noemden het 'een van de meest brutale en goed georkestreerde ontsnappingsacties in de recente geschiedenis'. Ghosn deed vorige week voor het eerst een boekje open over zijn vlucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ghosn over ontsnapping in kist: 'Langste wachttijd van mijn leven'

De ex-automagnaat zat daarvoor ruim een jaar vast op verdenking van corruptie en belastingfraude. Hem hangt nog altijd een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd in Japan. Ghosn zelf heeft altijd beweert dat hij onschuldig is en zei in mei in een interview met Het Financieele Dagblad dat hij is 'ontsnapt aan de dood'.

Schuld bekend

Terwijl Ghosn in vrijheid en luxe leeft in Libanon, kregen zijn handlangers lange straffen voor hun rol. Veteraan Taylor en zijn zoon werden in maart door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Japan en belandden vervolgens in dezelfde gevangenis waar Ghosn eerder ook vastzat.

De vader en zoon gaven in juni voor een rechtbank in Tokio toe dat zij Ghosn hielpen ontsnappen uit Japan. Hen hangt vandaag allebei een maximale gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Hoe Carlos Ghosn van gerespecteerd automagnaat een voortvluchtige werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van