Al sinds maart 2020

VS overweegt schoorvoetend reisrestricties EU-burgers op te heffen

16 juli 2021 12:02 Aangepast: 16 juli 2021 18:17
Bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © AFP

De VS denkt binnen enkele dagen meer duidelijkheid te kunnen geven over het (deels) opheffen van de reisbeperkingen voor EU-burgers. Het gaat allemaal niet van harte: bondskanselier Merkel heeft er flink op aan moeten dringen.

Merkel was gisteren op bezoek bij president Biden in het Witte Huis. Het inreisverbod van de Amerikanen voor EU-burgers was een van de twistpunten. Binnen de EU leeft al langer chagrijn over de opstelling van de Amerikanen.

Amerikanen weer welkom

Sinds maart 2020 mogen EU-burgers in principe al niet meer naar de VS vliegen. Omgekeerd golden ook strenge restricties, maar vorige maand besloot de EU dat de beperkingen voor Amerikanen geleidelijk opgeheven kunnen worden. Lidstaten mogen uiteindelijk wel zelf besluiten welke eisen ze aan Amerikaanse reizigers stellen.

Maar vanaf Amerikaanse kant zit er een stuk minder schot in de zaak. Daar lijkt nu een klein beetje verandering in te komen, hoewel de toezeggingen boterzacht zijn. Na het gesprek met Merkel liet Biden weten dat hij verwacht dat er 'binnen enkele dagen' meer duidelijk komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU: deze zomer vrij reizen binnen Europa voor volledig gevaccineerden

De frustratie bij de EU zit hem erin dat de VS verkeer uit landen waar de situatie beroerder is dan in Europa al wel weer toelaat, maar Europeanen nog niet. Nu aan beide kanten van de Atlantische oceaan het aantal gevaccineerden snel toeneemt en het aantal besmettingen veel lager ligt dan een paar maanden geleden, is het hoog tijd om te versoepelen, vindt de EU.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heel Nederland is rood op nieuwe coronakaart ECDC, Groningen donkerrood

Zorgen over deltavariant

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de opkomst van de deltavariant. Zo kleuren Nederland en Spanje alweer diep rood op de Europese besmettingskaart en het is bepaald niet uitgesloten dat ook in andere EU-landen het aantal besmettingen weer flink op gaat lopen. Sinds een maand loopt het aantal besmettingen in de VS ook weer op.

Merkel benadrukte dan ook dat als er een besluit wordt genomen, dat wel een 'duurzaam' besluit moet zijn. Met andere woorden: het moet niet een paar weken later weer worden teruggetrokken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van