Slijtage, bobbels en verkleuringen

Friese ondernemer krijgt euromunten uit afval niet vergoed door DNB

15 juli 2021 14:12 Aangepast: 15 juli 2021 16:19
Munten die niet door de sorteerautomaat kwamen, leverde ondernemer Smedema in bij DNB. Beeld © ANP

De Friese ondernemer Rob Smedema krijgt een partij van duizend euromunten, die zijn gewonnen uit afvalverwerking, niet vergoed door De Nederlandsche Bank. Gisteren verloor hij er voor de tweede keer een rechtszaak over. "Als ik had gewonnen, had ik gelijk 1000 kilo munten ingeleverd."

Smedema is eigenaar van het bedrijf Food & Fun uit Beers bij Leeuwarden, dat onder meer pizza-oventjes voor op tafel verkoopt. Enkele jaren geleden kocht hij via een relatie in China een grote partij euromunten, die was gewonnen uit verbrand afval.

Beschadigde munten

Een deel van de munten leverde hij in via muntautomaten bij banken en G4S. "Dat ging om munten ter waarde van duizenden euro's, waarop ik een goede marge maakte", laat de ondernemer telefonisch vanaf zijn vakantieadres weten.

Ruim duizend munten die daar door de sorteerautomaten werden geweigerd, leverde hij in het voorjaar van 2018 in bij De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank vergoedt onder voorwaarden beschadigde munten en biljetten.

DNB wil niet betalen

Na onderzoek naar de partij liet DNB echter weten de munten van Smedema niet te zullen vergoeden. Daarop stapte de Friese ondernemer naar de rechter, die hem eind 2019 echter ongelijk gaf. Smedema liet het er niet bij zitten, en ging in hoger beroep bij de Raad van State.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Incassobureau eist deel Tilburgs waterbedrijf na aandelenvondst

Gisteren oordeelde ook de hoogste bestuursrechter dat Smedema kan fluiten naar het geld. Volgens de Muntwet hoeft de centrale bank geen munten te vergoeden, die een bewerking hebben ondergaan waardoor ze veranderen.

Slijtage en bobbels

Volgens de bank vertoonden de ingeleverde munten door de afvalverbrandingsovens en latere reiniging met onder meer chemicaliën slijtage, bobbels en verkleuringen, waardoor ze niet meer in aanmerking komen voor vergoeding. De Raad van State geeft DNB gelijk.

Vanuit zijn vakantieadres reageert Smedema teleurgesteld. "Dit klopt gewoon niet. Waar ik tegen vecht is, is de stelling dat de munten veranderen door de afvalverwerking en reiniging."

Eerder beschadigd

Volgens hem wordt dat aangetoond doordat veel andere munten uit dezelfde partij wel werden geaccepteerd door sorteermachines. "Driekwart kon ik gewoon inleveren bij banken en G4S. Dat bewijst dat de bewerking die munten niet verandert. Misschien waren ze al beschadigd voordat ze in het afval terecht kwamen."

Volgens Smedema gaat er door de weigering van De Nederlandsche Bank een hoop geld verloren. "Er zijn honderden miljoenen Europeanen, die allemaal wel eens per ongeluk muntgeld weggooien. Die munten blijven bijvoorbeeld achter in weggegooide tassen of kleding." De ondernemer denkt dat het al snel gaat om 150 miljoen euro per jaar.

Proefproces

De verkoper van pizza-oventjes erkent dat de twee verloren rechtszaken hem meer hebben gekost, dan hij kon verdienen als hij zijn duizend munten had kunnen omwisselen bij DNB. Die partij zou maximaal zo'n 2000 euro waard zijn geweest. "Maar ik zag dit als een proefproces. Als ik had gewonnen, had ik morgen gelijk 1000 kilo aan munten ingeleverd."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van