Tanken historisch duur

Nóg hogere prijzen aan de pomp dreigen door olieruzie

13 juli 2021 12:24
Beeld © Harold Versteeg

Je betaalt je al blauw aan de pomp, maar dat zou de komende maanden nog wel erger kunnen worden. De vraag naar olie neemt namelijk hard toe, maar het aanbod niet.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt daarom dat de brandstofprijzen nog flink kunnen stijgen. Dat komt door een samenloop van omstandigheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olielanden ruziën over opvoeren productie en dat merken we aan de pomp

Aan de ene kant is er weer veel meer olie nodig om aan de vraag te kunnen voldoen dan een poosje geleden. Doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd wordt het gewone leven in grote delen van de wereld weer opgepakt. Dat betekent: meer reizen (voor de lol en voor werk), meer bedrijvigheid en dus meer vraag naar brandstof.

Aan de andere kant is het aanbod beperkt, en door onenigheid tussen de olieproducerende landen wordt er voorlopig niet meer olie uit de grond gehaald.

Impasse in onderhandelingen

De OPEC+, het kartel van olielanden plus Rusland, kan het niet eens worden over een deal om meer olie op te pompen. Vorig jaar werd nog besloten om de productie gezamenlijk met miljoenen vaten per dag te verlagen, omdat de olieprijs in elkaar zakte door de coronacrisis.

Sindsdien spraken de landen al meermalen af om weer aanzienlijk meer op te pompen, maar de productie ligt nog altijd zo'n 5,8 miljoen vaten lager dan voor de pandemie. Afspraken om nog weer wat extra op te gaan pompen, liepen onlangs vast. Vooral de Verenigde Arabische Emiraten zouden dwarsliggen over de voorwaarden. En zonder deal blijft alles bij het oude, waardoor vraag en aanbod steeds verder uit balans raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijs soms veel hoger dan geadviseerd: 'Dit is nieuw'

Tanken is lijden

De stijgende brandstofprijzen die daar het gevolg van zijn kunnen de inflatie aanwakkeren en het economisch herstel vertragen, waarschuwt het IEA.

Dat betekent dus ook dat tanken een buitengewoon onplezierige bezigheid blijft. Bij de pomp aan de snelweg betaal je nu al zo'n 1,95 euro, blijkt uit gegevens van United Consumers. Dat is ongeveer een cent verwijderd van de hoogste prijs ooit, die vorige week in de boeken werd gezet.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van