Goede economische vooruitzichten

ABN: huizenprijzen stijgen harder dan verwacht, dit jaar met 12,5 procent

13 juli 2021 00:06 Aangepast: 13 juli 2021 08:50
Beeld © ANP

ABN Amro verhoogt haar verwachtingen voor de woningmarkt opnieuw. De huizenprijzen stijgen dit jaar niet met 7,5 procent, maar met 12,5 procent. Ook volgend jaar stijgen de prijzen harder dan eerder verwacht.

Dat stelt de bank in haar nieuwste woningmarktmonitor. In 2022 plussen de huizenprijzen niet met 1, niet met 2,5 maar met 5 procent, is nu de raming van de bank.

Geen doemscenario

De economische vooruitzichten zijn een stuk gunstiger dan een jaar geleden, wat reden is voor ABN Amro om de prognoses te verhogen. Tijdens de tweede lockdown viel de economie minder terug dan tijdens de eerste. Ook hebben de omvangrijke steunmaatregelen van de overheid hun werk gedaan.

Per saldo valt de economische schade dus minder hoog uit dan gevreesd. Ook zal de werkloosheid naar het nu lijkt niet zo hard oplopen als eerder voorspeld. Vorig jaar was het doemscenario van een sterk oplopende werkloosheid nog reden voor ABN Amro om de woningmarktraming te verlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizenprijzen blijven records breken: gemiddeld kost huis meer dan 4 ton

De toch al torenhoge huizenprijzen worden bovendien opgedreven omdat er bijzonder weinig woningen te koop staan: in het tweede kwartaal slechts 15.500 huizen.

Schaarste op de woningmarkt

Huizen die te koop komen te staan, wisselen gemiddeld binnen 3,5 week van eigenaar. Ter vergelijking, het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar is zo'n 11 weken.

Het vertrouwen in de woningmarkt heeft zich, na een aanvankelijk dipje door de coronacrisis, vlot hersteld, ziet ABN Amro dan ook. Wel verandert de basis onder dit vertrouwen; het steunt steeds meer op het positieve sentiment onder huizenverkopers. Gezien de huizenprijzen en de doorlooptijd doen zij goede zaken. Onder kopers is de stemming minder opgewekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oververhitte woningmarkt zorgt voor afhakers: 'Over tien jaar weer' 

Het aantal transacties lag de afgelopen maanden nog hoog, maar zal in de loop van dit jaar en 2022 inzakken, denkt ABN Amro. Tussen januari en mei werden 102.000 bestaande woningen aangekocht. Dat zijn er 10.000 meer dan het vorige record, dat uit 2017 stamt.

Aantal transacties valt terug

Die plus werd met name veroorzaakt door de verlaging van de overdrachtsbelasting, waardoor veel kopers pas in 2021 de deal sloten. De invoering van de limiet van 400.000 euro zorgde er juist voor dat veel kopers de transactie naar voren haalden. 

Toch acht ABN Amro de kans groot dat het aantal transacties nog dit jaar terugvalt, schrijft woningmarkteconoom Philip Bokeloh in de monitor.

Het aanbod is klein en de mogelijkheden om door te schuiven zijn beperkt door de achterblijvende woningbouw. Een koophausse zoals in de zomer van 2020 ziet hij niet gebeuren.

Geen geld bij de gemeenten

Over de achterblijvende woningbouw stelt Bokeloh verder dat er weliswaar meer duidelijkheid is over waar die woningen gebouwd moeten worden, maar dat het gemeenten vaak nog ontbreekt aan de financiële middelen om die bouw daadwerkelijk tot stand te doen komen. Er is bijvoorbeeld geen geld voorhanden om bouwplannen goed te keuren en grond bouwrijp te maken.

Het Rijk heeft de laatste jaren allerlei taken uitbesteed aan gemeenten, schetst Bokeloh, zonder daarvoor compensatie te geven. Daardoor zitten de gemeenten nu krap bij kas en moeten ze beknibbelen op hun uitgaven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van