Mondkapjes

Sywert van der Lienden liet meer klanten via commerciële bv betalen

10 juli 2021 08:01 Aangepast: 10 juli 2021 12:22
Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Sywert van Lienden en zijn partners gebruikten de commerciële vennootschap Relief Goods Alliance niet alleen voor hun mondkapjesdeal met de overheid. Honderden klanten ontvingen facturen van deze bv, terwijl ze dachten tegen kostprijs in te kopen bij een stichting zonder winstoogmerk.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money dat offertes en facturen heeft bekeken. De factuur die klanten krijgen, komt niet van de Hulptroepen Alliantie waar ze besteld hebben, maar van Relief Goods Alliance bv (RGA).

Een vertaalde naam, zo lijkt het. Maar er is een essentieel verschil. RGA is een vennootschap met winstoogmerk, die los staat van de stichting Hulptroepen.

Het gaat om bestellingen van zowel mondkapjes als sneltesten door zakelijke klanten, in elk geval in de periode van september 2020 tot april 2021. In vrijwel alle gevallen gaat het om bestellingen van (ruim) boven de 1000 euro, aldus de journalistieke onderzoekssite.

Duizenden bestellingen

In totaal zijn zeker vele honderden, en waarschijnlijk meer dan duizend bestellingen door RGA bv gefactureerd, zeggen vier mensen die actief bij de Hulptroepen betrokken waren tegen Follow the Money.

Dit houdt in dat er mogelijk enkele miljoenen euro aan omzet via RGA is gestroomd, bovenop de honderd miljoen die het ministerie van VWS in het voorjaar van 2020 overmaakte. Ook de winst die voortkomt uit deze bestellingen kunnen de drie aandeelhouders van RGA – Van Lienden, Damme en Van Gestel – als dividend aan zichzelf uitkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

9 miljoen binnenharken: hoeft Sywert nooit meer te werken?

9 miljoen euro winst

Over de deal die Sywert van der Lienden eerder maakte met het ministerie van Volksgezondheid was veel ophef. Hij stelde geen winst te maken, maar hield meer dan 9 miljoen euro over aan de levering van mondkapjes. Zijn twee partners verdienden er zo’n 5 miljoen euro per persoon mee.

Van Lienden weigerde eerst uitleg te geven over de kwestie, omdat hij zich naar eigen zeggen moest houden aan een geheimhoudingsplicht. Later stelde hij het rendement aan een goed doel te willen geven.

Goede doelen

"Ik zit in twee richtingen te denken, en dat ga ik met adviseurs bekijken. In ieder geval wil ik geld geven aan onderzoek naar kanker bij jonge mensen, en kinderen uit kansarme gezinnen. Het is niet mijn doel om het geld aan te raken." KWF liet echter weten het geld niet te willen hebben.

Hij komt alleen aan het geld als het écht nodig zou zijn, als hij bijvoorbeeld in de schuldsanering terecht zou komen, zei Van der Lienden ook. "Ik heb een gelukkig leven. Ik ben compleet kapotgemaakt, ik hoop dat ik het nooit hoef aan te raken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrijwilligers willen dat Sywert en zijn zakenpartners de winst terugstorten

Boze vrijwilligers

Vrijwilligers die zich vanaf maart 2020 hebben ingezet voor de Stichting Hulptroepen Alliantie willen dat de miljoenen winst die gemaakt worden teruggestort. Ze zeggen zich misleid, gemanipuleerd en voorgelogen te voelen over de hele gang van zaken rondom de mondkapjesdeal.

Door de overheid werden al 40 miljoen mondkapjes ingekocht omdat de toenmalige minister Martin van Rijn vond dat er 'nooit meer een tekort' kon ontstaan aan de hulpmiddelen. Ze zijn echter nooit gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas LCH: 'Sywert noemde mondkapjes het nieuwe goud'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van