Ga naar de inhoud
127 miljoen euro extra voor beveiliging

Verbouwing Binnenhof kost opnieuw miljoenen extra

Premier Mark Rutte op het Binnenhof Beeld © ANP

De verbouwing van het Binnenhof in Den Haag kost veel meer dan eerder werd gedacht. Oorspronkelijk werd er 475 miljoen euro voor geraamd, nu gaat het project inclusief de kosten voor tijdelijke huisvesting zo'n 718,9 miljoen euro kosten. Daarmee valt het project ruim 50 procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops schrijft in een voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er bijna 14 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.

In totaal gaat er daarmee ruim 607 miljoen euro naar de verbouwing van het Binnenhof. Voor de tijdelijke huisvesting in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken is 111 miljoen euro geraamd. Inmiddels is al 134 miljoen euro uitgegeven. Er wordt 20 miljoen euro bespaard door de zogeheten Grafelijke Zalen, waarvan de Ridderzaal er één is, niet te renoveren.

Foto's:
Lees ook:
Foto's: Zo lek en versleten is het Binnenhof

Ophef

Over de verbouwing van het Binnenhof is al jaren veel te doen. Er is een hoop achterstallig onderhoud en de renovatie is hoognodig, zoals te zien is op deze foto's. 

In 2015 ging de Kamer akkoord met een "sobere en doelmatige" verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. De verbouwing had in 2018 moeten beginnen maar er ging een hoop mis.  Zo was er  gedoe met de architecten. De twee hoofdarchitecten, die door de Rijksbouwmeester werden aangesteld, werden op een zijspoor gezet.

Er was onvrede over hun functioneren omdat ze met veel te ambitieuze plannen kwamen. Ook waren er waren vermoedens van vriendjespolitiek. 

Kabinetten
Lees ook:
Kabinetten die vielen, huilende ministers, marathondebatten: eind van een tijdperk

Extra kosten

Volgens Knops blijft het bij de kostenverhoging die hij vandaag meldt. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens "onvoorziene technische uitvoeringsrisico's", of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voorlopig voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen, een oud pand van het ministerie van ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

Bekijk ook: Blunder op blunder: dit was het rampjaar van het CDA

01:31
Hugo de Jonge die maar net de lijsttrekkersverkiezingen won en vervolgens coronaminister werd, Wopke Hoekstra die ging schaatsen terwijl het hele land in lockdown zat en Pieter Omtzigt die werd gepasseerd. We zetten de dieptepunten van het CDA op een rij.