Ga naar de inhoud
Gemiddeld huis nu 410.000 euro

Oververhitte woningmarkt zorgt voor afhakers: 'Over tien jaar weer' 

Roel van Gog is al ruim twee jaar op zoek naar een nieuwe woning. Beeld © RTL Nieuws

De situatie op de woningmarkt is zo rampzalig dat sommige mensen zelfs afhaken. Roel van Gog uit Utrecht is een van hen. Hij zoekt al ruim twee jaar naar een huis voor zijn gezin, maar heeft de hoop opgegeven. "Voor onze prijsklasse is er gewoon geen aanbod."

Het woningaanbod verschraalt, huizenprijzen stijgen nóg sneller en harder én er zijn minder woningen verkocht. De cijfers over het tweede kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn niet mals.

"We wonen nu in een sociale huurwoning in de wijk Leidsche Rijn", vertelt hij vanuit de speeltuin waar hij met zijn tweeënhalfjarige zoontje zit. Je moet wat, als je geen eigen tuin hebt, vindt hij.

Huizenprijzen
Lees ook:
Huizenprijzen blijven records breken: gemiddeld kost huis meer dan 4 ton

Het liefst zou hij een eengezinswoning betreden met zijn vriendin, maar dat zit er niet in. "Ik werk als leidinggevende in een supermarkt en mijn vriendin werkt in de kinderopvang. We kunnen een hypotheek van 250.000 euro krijgen." 

Te weinig aanbod

Al sinds de geboorte van zijn zoon zoeken hij en zijn vriendin naar een nieuwe woning. Maar zonder succes. "Voor onze prijsklasse is er gewoon geen aanbod, op dertig kilometer van waar we nu wonen."

Van Gog heeft nagedacht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dat heeft volgens hem vanwege het krappe aanbod weinig zin. "Er zijn gewoon geen huizen. En als er een keer iets tussen zit, en we bellen naar een huis dat op Funda komt, zijn alle bezichtigingen al volgepland."

Belangrijkste conclusies van NVM over het tweede kwartaal

  • Er werden ruim 34.000 woningen verkocht, 12% minder dan in dezelfde periode in 2020.
  • De gemiddelde huizenprijs komt uit op 410.000 euro, een stijging op jaarbasis van bijna 20%.
  • Opnieuw is de prijs van vrijstaande woningen het hardst gestegen: 23,4% in een jaar tijd naar 618.000 euro.
  • Van de woningen werd 78% boven de vraagprijs verkocht, gemiddeld 8,2% boven de vraagprijs.
  • Het duurt nu gemiddeld 24 dagen voor een woning is verkocht. Dat is de kortste periode ooit.

Op zich zitten ze er nog prima bij, vindt Van Gog. Hun appartement is tachtig vierkante meter en heeft drie slaapkamers. "De vorige bewoners hebben een extra slaapkamer gemaakt door de woonkamer kleiner te maken." 

Gezinsuitbreiding op pauze 

Roel en zijn vriendin wachten bewust nog met een tweede kind. "Eigenlijk wil je meer ruimte in huis, en een tuin." Hij denkt nu over de aanschaf van een stacaravan. "Dan kunnen we in het weekend daarheen, en dan heeft hij lekker de ruimte", zegt hij wijzend naar zijn zoontje.

Echt serieus is het plan nog niet. "Voor een stacaravan ben je ook al gauw 25.000 euro kwijt. En wil je dat geld dan uit het budget voor de koopwoning halen", vraagt Van Gog zich hardop af. 

Op Funda kijkt Roel nauwelijks meer. "Soms nog even vijf seconden, want je hoopt toch dat het lot uit de loterij erbij zit. Maar eigenlijk nooit. Ik kijk over tien jaar wel weer."