Omzetverlies viel mee

Helft ondernemers moet eerste ronde TVL-steun (deels) terugbetalen

09 juli 2021 00:09
Beeld © Koen van Weel/ANP

Nederlandse ondernemers boekten vorig jaar zomer minder omzetverlies dan verwacht. Van de 32.000 bedrijven die tussen juni en september 2020 steun hebben ontvangen om hun vaste lasten te kunnen betalen, moet de helft deze (deels) terugbetalen.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bijna 40 procent van de bedrijven behoudt zijn tegemoetkoming, terwijl 12 procent juist een hoger bedrag krijgt.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) werd vorig jaar ingevoerd om ondernemers in geselecteerde sectoren door de coronacrisis te loodsen. De regeling was onderdeel van een breder steunpakket, samen met de loonsteunmaatregel (NOW), steun aan zzp'ers (Tozo) en hulp voor ondernemers die directe schade ondervonden van de coronamaatregelen (TOGS).

Omzetverlies

Ondernemers met een omzetverlies van minimaal 30 procent tussen juni en september 2020 hadden recht op TVL-1-steun. De toekenning van de TVL-1 ging op basis van het door bedrijven zelf verwachte omzetverlies in die drie maanden. De definitieve vaststelling vindt later plaats op basis van daadwerkelijk gerealiseerde omzetten over deze periode.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenenfraude met coronasteun: criminelen duperen tientallen ondernemers

Tussen juni en september vorig jaar ontvingen ondernemers in totaal 549 miljoen euro aan tegemoetkomingen. Hoeveel er daadwerkelijk terugvloeit naar de staatskas is nog niet bekend omdat de steun pas van 80 procent van de TVL-ontvangende bedrijven definitief is vastgesteld op basis van de werkelijke omzet.

Rekening fors lager

Duidelijk is wel dat de rekening tientallen miljoenen minder hoog uitvalt. Die 80 procent ontvangt in totaal 338 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief de nabetalingen aan bedrijven die te weinig ontvingen en de terugbetalingen van bedrijven die de tegemoetkoming deels of helemaal moeten terugbetalen.

Trek je dat bedrag door, dan kom je uit op 422,5 miljoen euro. Daarmee kost de regeling 126,5 miljoen euro minder dan er aan steun is uitgekeerd.

Om ondernemers die de steun moeten terugbetalen niet onnodig in de problemen te brengen, treedt de overheid coulant op. Zo hoeven bedragen tot 500 euro niet terugbetaald te worden. Voor bedragen daarboven bestaan er verschillende (renteloze) betalingsregelingen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van