'Samenwonen moet gaan lonen'

'Spoedpakket nodig om kwetsbaren aan een betaalbaar huis te helpen'

08 juli 2021 13:05 Aangepast: 08 juli 2021 19:22
Onder meer kwetsbare ouderen, studenten en arbeidsmigranten kunnen moeilijk een betaalbare woning vinden. Beeld © ANP

Omdat de huizenmarkt record na record verbreekt, wordt het ook voor kwetsbaren steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Er moeten met spoed maatregelen genomen worden om hen te helpen, concludeert een groep van ministeries, gemeenten en woningbouwclubs.

Het is dringen op de huizenmarkt. Niet alleen bij koophuizen, ook bij goedkopere huurwoningen hebben meer mensen een huis nodig dan er beschikbaar zijn.

Van arbeidsmigranten tot studenten en van GGZ-patiënten tot kwetsbare ouderen: ze hebben allemaal dringend een betaalbare woning nodig. Vaak lukt dat niet. Op sommige plekken zijn er te weinig sociale huurwoningen. Ook is er een gebrek aan passende huizen voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Te weinig geld

Ondertussen worden de geldpotjes van gemeenten om dit soort projecten te financieren steeds leger. Ook nemen de maatschappelijke kosten die mensen met veel problemen met zich meebrengen juist toe.

Een foute cocktail, concludeert een groep van vijf ministeries, de Vereniging voor Nederlandse gemeenten, vereniging voor woningcorporaties Aedes en meerdere grote steden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizenprijzen blijven records breken: gemiddeld kost huis meer dan 4 ton

Spoedpakket

Op de korte termijn is er daarom een spoedpakket nodig, stelt de werkgroep.  Zo moeten huisuitzettingen vaker worden voorkomen en moet legale onderhuur voor mensen die acuut op zoek zijn naar een woning mogelijk worden gemaakt.

Verder moet samenwonen gaan lonen, zeggen de ambtenaren. Nu is het nog wel eens zo dat samenwonen met familie bijvoorbeeld financieel nadelig kan uitpakken. Een bijstandsuitkering wordt bijvoorbeeld verlaagd. Dat moet anders, vinden ze. Het moet juist financieel aantrekkelijk worden om bij elkaar in te trekken.

Meer sociale huurwoningen

Er moeten ook meer sociale huurwoningen komen. Binnen vijf jaar moet minimaal 30 procent van de woningvoorraad in elke gemeente uit sociale huurwoningen bestaan. Gemeenten moeten op korte termijn betaalbare locaties en leegstaande panden aanwijzen waar die nieuwe sociale huurwoningen kunnen komen.

Daarnaast, zo stellen de ambtenaren, moet er een landelijk afgestemd plan komen voor de lange termijn tot 2030. Dat plan moet nog worden uitgewerkt, maar er worden wel al wat ideeën geopperd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discussie over bedelverbod? 'De woningmarkt is het grote probleem'

Spoedzoekers

Zo moeten ouderen verleid worden om te verhuizen zodat de doorstroom beter wordt. Er zijn bijvoorbeeld al projecten waar ouderen die een sociale huurwoning verlaten voorrang krijgen bij een andere woning.

Ook moeten er plekken komen waar mensen (tijdelijk) kunnen verblijven die op zoek zijn naar een huis. Zo zijn er in Schiedam twee locaties beschikbaar voor spoedzoekers, een voor gezinnen en eentje voor mensen die zorg nodig hebben. Het zou goed zijn als meer plaatsen in Nederland zulke projecten oppakt.

Afschaffen verhuurdersheffing

Daarnaast willen de ambtenaren de verhuurdersheffing afschaffen. Dat is een belasting die verhuurders betalen over goedkope huurwoningen. En er moet meer gebouwd worden voor mensen die zorg nodig hebben.

Op de korte en lange termijn zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor kwetsbaren is behoorlijk prijzig. De plannen zouden zo'n 5 miljard euro per jaar kosten.

Maar daarmee worden wel ook weer een hoop kosten bespaard, zo stelt de werkgroep. Wie geen huis kan vinden en meerdere problemen heeft zorgt ook voor hoge maatschappelijke kosten. Die zijn er dan minder.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van