Ga naar de inhoud
Nieuwe strategie uitvoeren

Staatsbank de Volksbank op z'n vroegst pas in 2025 klaar voor privatisering

Het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Het duurt nog jaren voor de Volksbank klaar is om weer op eigen benen te staan. De bank die in 2013 werd genationaliseerd, heeft minimaal vier jaar nodig om zichzelf klaar te stomen voor een privatisering, oordeelt het NLFI. 

Het NLFI, voluit Netherlands Financial Investments genaamd, beheert namens de staat de aandelen in Volksbank en ABN Amro. Van de laatste bank is een deel van de aandelen alweer verhandelbaar op de beurs, bij de Volksbank schiet het maar niet op. 

Staatsbank
November 2019:
Staatsbank De Volksbank nog steeds niet klaar voor verkoop

Jaar na jaar concludeert het NLFI dat de bank niet klaar is voor een zogeheten exit, voor het laatst in 2019. En dat blijft de komende vier jaar vermoedelijk ook nog zo, blijkt uit de voortgangsrapportage 2021 die gisteren is gepubliceerd door het NLFI.

Nieuwe strategie

De instelling concludeert dat de Volksbank de ruimte geboden moet worden om de nieuwe strategie door te voeren. Deze strategie, waarbij zo'n 400 tot 500 banen zullen sneuvelen, werd eerder dit jaar aangekondigd. De bank wil efficiënter werken zonder in te leveren op de service aan klanten, het bankieren met de menselijke maat zoals het credo van de bank luidt. 

Nieuwe
Februari 2021:
Nieuwe strategie Volksbank: 400 tot 500 banen op de tocht

Een exit van de staat is een hele uitdaging, zelfs als de nieuwe strategie zonder tegenslagen wordt ingevoerd, aldus het NLFI. De belangrijkste beren op de weg: de lage rente en de gevolgen van de coronapandemie. Of de bank klaar is voor privatisering in 2025 is dus nog helemaal geen uitgemaakte zaak.

Financiële positie

Privatiseringswens of niet, de nieuwe strategie is sowieso hard nodig om te zorgen dat de bank er financieel beter voor komt te staan, concludeert de instelling. En voor het zover is, zal er eerst geïnvesteerd moeten worden, constateert het NLFI. 

Geheim
Lees ook:
Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

De instelling gaat wel wat intensiever meekijken bij de bank. Ieder kwartaal wil NLFI een update hebben over hoe het gaat met de uitvoering van de nieuwe strategie. De progressie, of het gebrek eraan, zal vervolgens worden gedeeld met het ministerie van Financiën.

Gerommel in de top

De nadrukkelijke vinger aan de pols valt niet los te zien van de puinhoop in de top van de bank vorig jaar. Verschillende bestuurders vertrokken bij de bank, met het luidruchtige ontslag van financieel topman Pieter Veuger als dieptepunt. 

Hoekstra
Mei 2021:
Hoekstra eist beterschap Volksbank na verzwijgen kritisch rapport

Minister Hoekstra eiste onlangs ook al beterschap van de bank, naar aanleiding van het verzwijgen van een zeer kritisch rapport van toezichthouder ECB door de bank. In dit rapport, onthuld door RTL Z, waarschuwde de toezichthouder dat de verziekte sfeer in de boardroom de toekomst van de bank in gevaar zou brengen. 

Ontslagen
Lees ook:
Ontslagen financieel topman Volksbank eist 2,8 miljoen ontslagvergoeding
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van