Terugbetalen

Ambtenaren Financiën: ruim 4 miljard te veel aan NOW-steun uitbetaald

07 juli 2021 12:28 Aangepast: 07 juli 2021 14:20
Horecapersoneel bereidt zich voor op de versoepelingen, eind april 2021. Beeld © Archieffoto ANP

Bedrijven hebben bij het aanvragen van NOW-steun een veel te pessimistische inschatting gemaakt van het verlies aan omzet dat ze zouden lijden door de coronacrisis. Het gevolg is dat bedrijven ruim 4 miljard euro aan overheidssteun moeten terugbetalen, verwachten ambtenaren van het ministerie van Financiën.

Zij onderzochten op basis van CBS-cijfers het verschil tussen wat bedrijven verwachtten aan omzet te verliezen en hoe groot dit verlies uiteindelijk was. Dat vergeleken zij vervolgens met wat er aan voorschotten is uitgekeerd in het kader van de NOW 1.0 en NOW 2.0-regeling. Hun bevindingen publiceerden zij in economenblad ESB

Onderschatting bij vier op de vijf bedrijven

Van alle bedrijven die in de eerste ronde de loonsubsidie aanvroegen, heeft 86 procent het omzetverlies overschat. Bij het aanvragen voor NOW 2.0 overschatte zelfs bijna vier op de vijf bedrijven de impact van de coronapandemie op hun business. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 20.000 bedrijven moeten NOW-steun terugbetalen, UWV maakt het makkelijker

De gevolgen zijn niet mals, blijkt uit de analyse. Grofweg een derde van de uitgekeerde loonsubsidie moet worden terugbetaald, verwachten de onderzoekers. Dat komt neer op een bedrag van ruim 4 miljard euro, afgezet tegen de 12,2 miljard euro die als voorschot is uitgekeerd in het kader van de twee eerste versies van de NOW. 

Twee derde moet terugbetalen

Volgens de analyse zullen ruim 51.000 bedrijven, van de 70.000 die steun hebben aangevraagd, een deel ervan weer moeten terugbetalen. Een derde van alle bedrijven zal zelfs het hele voorschot moeten terugbetalen, verwachten de ambtenaren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven met NOW-steun kunnen toch bonussen betalen

Het aantal bedrijven dat steun moet terugbetalen zou best nog weleens hoger kunnen uitvallen, net als het bedrag, aldus de onderzoekers. Voor hun analyse hadden zij niet alle gegevens die ook nog van invloed kunnen zijn op de steun, zoals de uiteindelijke loonsom die bedrijven hun personeel hebben betaald of andere overheidssteun die deze ontvingen.

Eindafrekening UWV

Of dit zo is, wordt pas duidelijk bij de eindafrekening. Die wordt gedaan door uitkeringsinstantie UWV. Eind mei meldde verantwoordelijk demissionair minister Koolmees dat bedrijven op basis van de eerste berekeningen van het UWV 581 miljoen euro moeten terugbetalen vanwege te veel ontvangen steun tijdens NOW 1.0 en 2.0. 

Opmerkelijk aan de analyse is verder dat hele kleine én hele grote bedrijven hun omzetverliezen het minst slecht hebben ingeschat. Kleine en middel(grote) bedrijven moeten naar verwachting relatief gezien het meeste terug betalen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van